Gazdaság

Drága-e a benzin?

Svájcban és Lichtensteinben olcsóbb a benzin, de a Mol finomítói árai követik a nemzetközi trendeket – derül ki a Népszabadság cikkéből.

Míg 2008-ban 145 dolláros hordónkénti olajár mellett egy liter benzin 315 forintba kerül, addig most 126 dolláros olajár mellett átlagosan 390 forintba kerül a benzin – írja pénteki számában a Népszabadság.

A lap szerint nem dönthető el egyértelműen, hogy drága-e itthon az üzemanyag.

A hazai üzemanyagárakat alapvetően meghatározó nagykereskedő, a Mol nem nyilatkozik arról, mi alapján számítja az üzemanyagárat. Ugyanakkor korábbi anyagaikból, illetve más piaci szereplők megfigyelései alapján állítható, hogy az olajtársaság a környező országokban működő, versenytársnak számító finomítókat követi, némi felárral. Azok pedig alapvetően a nemzetközi tőzsdék folyamataiból indulnak ki. A 2008. január 1-i árakhoz képest mért árváltozást alapul véve viszont elmondható, hogy a Mol rövid távon jelentősen levágta a nagy nemzetközi áremelkedések hatásait, ugyanakkor a komoly áresések is gyengébben gyűrűztek be – olvasható a lapban.

Össz-európai összehasonlításban Magyarország benzinára kifejezetten magasnak számít. A szlovén autóklub által összesített nem hivatalos adatsor szerint – hivatalos nem készül – a magyar benzinár a 16. legdrágább. Olyan államokat előzünk meg, mint Luxemburg, Spanyolország, Ausztria, Lichtenstein vagy Svájc.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik