Gazdaság

Kölcsönneppereket kerget az adóhivatal

A szerződések akár 10-20 millió forintról is szólhatnak, a NAV viszont nehezen tudja felderíteni a kölcsönadók vagyonát.

A vagyonosodási vizsgálatok olyan kölcsönneppereket neveltek ki, akik a szerződéses összeg néhány százalékáért biztosítanak – papíron – kölcsönt az ellenőrzés alá vont személynek – írta a csütörtöki Napi Gazdaság.

A napilap cikke szerint a szerződések akár 10-20 millió forintról is szólhatnak, az adóhatóság viszont nehezen tudja felderíteni a kölcsönadók vagyoni helyzetét, mivel az érintettek sok esetben Szlovákiában élők vagy hajléktalanok.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nem tudott felvilágosítást adni arról, hogy eddig hány büntetőfeljelentést tett ilyen ügyekben.

A kölcsönnepperrel szemben nehéz fellépni, az ugyanis kevés, hogy a hatóság szerint nem volt elég pénze a kölcsön nyújtására. Ez csak azzal a következménnyel jár, hogy az adózónak meg kell fizetnie az adót, de azzal már nem, hogy megvádolják adócsalással. Azt kell bizonyítani, hogy a nepper a szerződést a benne foglalt összeg néhány százalékáért írta alá, de ezt szinte csak abban az esetben tudják megtenni, ha egy nepper egyszerre több ügyben is felbukkan – olvasható a cikkben.

A Napi Gazdaság információi szerint a NAV több ilyen nepperről is tud.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik