Gazdaság

A konszolidációs csomag “Magyarország legjobb esélye”

A londoni elemzők alapvetően derűlátóak a magyar konszolidációs csomaggal kapcsolatban.

A múlt hónapban meghirdetett konszolidációs csomag Magyarország “legjobb esélye” a strukturális gondok megoldására – vélekedtek helyzetértékelésükben londoni felzárkózó piaci elemzők. Más citybeli vélemények szerint ugyanakkor a piaci derűlátás Magyarországgal kapcsolatban “kissé eltúlzott”, bár várhatóan fennmarad.

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési és elemző részlege által kéthetente befektetőknek összeállított átfogó felzárkózó térségi prognózisok legújabb, hétfői kiadása szerint a magyar kormány által beterjesztett költségvetési intézkedések jó eséllyel fenntartható pályára állítják a hazai össztermékhez (GDP) mért államadósság-rátát, és ezzel elkerülhető lesz a magyar adósosztályzatok további leminősítése. A konszolidációs csomagról az elmúlt napokban a hitelminősítők valóban kedvező véleményeket adtak.

A Standard & Poor’s – a világ legnagyobb hitelminősítője -, amely nemrégiben megerősítette a hosszú és rövid futamidejű szuverén magyar deviza- és forintadósság “BBB mínusz/A-3” osztályzatát, ehhez kapcsolódó londoni elemzésében közölte: a magyar besorolások a cég azon véleményét tükrözik, hogy a Széll Kálmán Terv végrehajtása lehetőséget teremthet a magyar gazdaság középtávú növekedési kilátásainak javítására.

A Commerzbank szintén hétfőn Londonban kiadott elemzése kiemeli, hogy bár “Magyarország adósságproblémái nem tűntek el”, és a tavalyi hiányadatot is emelni kellett, a befektetők mégis erőteljesen túljegyezték a minapi dollárkötvényt, amelyet “váratlanul alacsony hozammal” sikerült kibocsátani.

A Commerzbank londoni felzárkózó piaci elemzői szerint olyan tényezők, mint a jegybanki kamatszigorítás és a kötvényből eredő egyszeri bevételek -, amelyek egy hét alatt 6,4 százalékkal emelték a magyar devizatartalékokat -, magyarázhatják a forint erősödését, ám az egyéb befektetési kategóriák – mint például a kamatemelésre általában rosszul reagáló részvénypiac – mozgása szélesebb alapú hangulatjavulásra vall. A ház kiemeli, hogy a BUX árfolyammutató az idén csaknem 15 százalékot emelkedett, miközben a forint 5,2 százalékkal erősödött az euróval szemben.

A Commerzbank szerint a magyar gazdasággal kapcsolatos jelenlegi derűlátás fő vezérlője a magyar makrogazdasági teljesítmény ciklikus konvergenciája. Az államháztartási helyzet a legjobbak közé tartozik térségben, és a költségvetési terv alapján olyan mértékű közadósság-csökkenés várható, hogy a magyar kormányfő – lengyel mintára – a GDP-arányos közadósságráta felső határának 50-55 százalékos alkotmányos rögzítését fontolgatja.

A Commerzbank londoni elemzői szerint azonban mindezekkel együtt is kételyek ébredhetnek a befektetőkben. Ennek lehetséges okai közé sorolja a ház, hogy várhatóan jelentősen csökken a külkereskedelmi többlet, ahogy a magyar gazdaságban érvényesülő negatív kibocsátási rés elkezd érzékelhetően szűkülni. Emellett az adósságtörlesztési menetrend – jóllehet jelenleg nem túl kemény – 2012-től ismét erőteljesebbé válik, különösen az IMF/EU-csomag törlesztésének kezdetével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik