Belföld

A Fidesz is felelős az önkormányzatok eladósodásáért?

Lengyel László szerint a jelenlegi kormánypárt még biztatta is a helyhatóságokat a hitelfelvételre.

A központi közigazgatás alá kerülve az önkormányzatok elvesztik önállóságukat, és 20 év után megszűnik az önkormányzatiság – írja Lengyel László a hvg.hu-n. Az elemző szerint, ha államosítják az önkormányzati egészségügyi és oktatási intézményeket, ha központosítják a finanszírozást megalapozó adókat, akkor visszatérünk a korábbi rendszer tanácsrendszeréhez, ahol a vezetők nem azért voltak, hogy döntsenek, hanem hogy a döntéseket végrehajtsák.

A központi alkotmányos ellensúlyok legyengítésE után az önkormányzatiság és az önkormányzati autonómia helyi ellensúlyának lerombolása megy végbe Lengyel László szerint. Az alkotmányból ugyanis kimarad az önkormányzatiság, és megjelenik a központi közigazgatás ellenőrzési joga a választott önkormányzatok felett – indokol.

A politológus megjegyzi, az érv kifogástalan: az önkormányzati felelőtlenség áttekinthetetlen eladósodáshoz vezet. Lengyel azonban hozzáteszi, hogy az önkormányzatok 1000 milliárdos adóssága 2006-2007 óta duplázódott meg. A 2006 utáni gyurcsányi megszorítás idején az önkormányzatok “kényszerből vagy diadalmasan”, de hitelből és svájci frankos kötvénykibocsátásból kezdték finanszírozni fejlesztéseiket és részben működésüket. Lengyel László szerint az akkor ellenzéki Fidesz-központból még biztatták is őket, mondván, a fejlesztések jól jönnek majd a választásokon, az adósságokért “majd helytáll a vörösök kormányzata”. Ezért dőlt be Esztergom, ezért van eladósodva nyakig Hódmezővásárhely vagy Budapest V. kerülete – írja.

Szerinte a központosítási terv miatt a fideszes és kereszténydemokrata önkormányzati vezetők “politikai halottak”. Eléjük terjesztik a parlamentben az önkormányzati autonómia, maguk és intézményük felszámolását. “Ha megszavazzák, azért, ha nem szavazzák meg, amazért pusztulnak el” – fejti ki véleményét Lengyel László.

AJÁNLOTT LINK:

Lengyel László: Önkormányzati autonómia – élt 20 évet (HVG.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik