Belföld

A Parlamentben nem lesz cigistop?

A javaslat egyik benyújtója szerint nem számolják fel a szivarszobát az Országházban. A vendéglátósok és a dohánytermelők nem értenek egyet a jogszabállyal.

Az Országgyűlés kedden megszavazta: 2012. január elsejétől tilos a dohányzás közforgalmú intézményekben, a többi között a szórakozó- és vendéglátóhelyeken, a munkahelyeken, a közösségi közlekedési eszközökön és a megállókban, az aluljárókban és a játszótereken.

Heintz Tamás a törvényjavaslat egyik fideszes benyújtója a szavazás utáni tájékoztatón elmondta: a korábbi javaslat szerint a vendéglátóhelyek kerthelyiségeiben sem lehetett volna rágyújtani. A módosítás szerint azonban ezt már meg lehet tenni.

Arra a kérdésre, hogy a szigorítás érvényes lesz-e a Parlament 13-as termére, amely jelenleg az Országház egyetlen helyisége, ahol dohányozni lehet, Heintz Tamás kitérő választ adott. Közölte: a Parlament nem vendéglátóipari egység, de a dohányzásra kijelölt jelenlegi terem sorsára nem tud válaszolni. Megjegyezte, hogy ez szivarszoba, és a szivarszobákban a jövőben lehet majd dohányozni.

Heintz Tamás szerint óriási siker, hogy a parlament 84 százaléka támogatta a szigorítást és egy keddi levelet idézett, amelyben az magyar orvosi társaságok értékelték a kormány az egészséges életmód érdekében kifejtett erőfeszítéseit. A fideszes képviselő járványnak nevezte a dohányzást, amelynek következtében Magyarországon minden órában meghal 3 ember. Felhívta arra is a figyelmet, hogy az előzetes várakozásokkal szemben a törvény nem puhult fel.

A törvénymódosító javaslat 3 hónapot ad az átállásra, tehát csak 2012. április 1-jével szankcionálják majd a tilalmat megszegőket.

A kormánypárti javaslatot több ellenzéki képviselő is megszavazta. A szocialisták közül például Gyurcsány Ferenc vagy Lendvai Ildikó, de a Jobbik soraiból is az “igen” gombot nyomta – mások mellett – Gaudi-Nagy Tamás és Novák Előd. Nemmel szavazott ugyanakkor a KDNP-s Rubovszky György és tartózkodott a fideszes Wittner Mária.

Bényei Illés, a Magyar Dohánytermelők Országos Szövetsége elnöke kedden elmondta, hogy a törvénymódosítás elfogadása mintegy 25 ezer család megélhetését veszélyezteti, ennyien foglalkoznak ugyanis Magyarországon a dohány termesztésével. A dohánytermelők főként az ország elmaradott térségeiben élnek – tette hozzá. Megjegyezte, hogy az egészség védelme támogatandó cél.

A Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) tiszteletbeli elnöke, Háber Tamás az MTI-nek eljuttatott közleményében túlságosan szigorúnak nevezte a módosítást, de jelezte: tudomásul veszik a parlament döntését. “Sok ezer ember megélhetését és az állami bevételeket kockáztató törvény született, de tovább fogunk dolgozni annak érdekében, hogy a szabályozás következményeként minél kevesebb kár érje az állami költségvetést” – kommentálta a törvénymódosítás érdekképviseleti szervezet vezetője.Véleménye szerint a jogszabály elsősorban a kiskocsmák és családi tulajdonban lévő kisvendéglők számára fog nehézséget okozni.

Az orvosok mérföldkőnek tartják a dohányzást korlátozó, kedden elfogadott törvénymódosítást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik