Gazdaság

Olajra léphetnek a biogázüzemek befektetői

A kötelező átvételi törvény változtatásával hőellátási problémák és a megújuló energiákat alkalmazó projektek visszaesése várható.

Mint a Független Hírügynökség korábban hírül adta, Lázár János fideszes frakcióvezető január 21-én nyújtott be javaslatot az Országgyűlésnek a megújuló energiát hasznosító és az úgynevezett kapcsolt energiát termelő erőművek támogatásának csökkentéséről. Az előterjesztés lényege az volt, hogy módosítják az energiatörvényt, és visszaveszik annak a zöld energiának az árát, amelyet a kötelező átvételi rendszerben, vagyis a KÁT-ban vesznek át. Lázár János javaslata végül nem kis részben Bencsik János fejlesztési minisztériumi államtitkár ellenkezése miatt lekerült a napirendről, és akkor azt mondták, hogy módosítva ugyan, de megmarad a kötelező átvételi rendszer.

A márciusban jóváhagyott megállapodásnak megfelelően az év közepétől változik meg a földgáz- és biomassza-alapú kapcsolt energiatermelők támogatási rendje. A biogázüzemek létesítését tervező befektetők azonban most bizonytalanok, mert véleményük szerint a korábbi megállapodásokkal ellentétben késik az új szabályozás. A problémát súlyosbítja, hogy a kormány döntéséig a bankok sem igen adnak pénzt új projektekre. A beruházások visszaesése munkahelyeket szüntetne meg, ami egyben a mezőgazdaság és az állattenyésztés megújulásának megtorpanását is jelentené – érvelnek a befektetők. A törvény körüli problémák mielőbbi megoldásának szükségessége lesz a központi témája május 5-től a szakma legújabb technológiai újításokat felvonultató kiállításának, a RENEXPO 2011-nek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik