Gazdaság

Fokozatosan szigorítanák a hőszigetelési előírást

2020-ra eleget kell tenni annak az uniós előírásnak, amely szerint csak közel nulla energiaigényű házak épülhetnek.

Azt javasolják a kormánynak, hogy három lépcsőben – 2012-ben, 2015-ben és 2019-ben – szigorítsa az épületek hőszigetelési előírásait, mivel 2020-ra eleget kell tenni annak az uniós előírásnak, amely szerint csak közel nulla energiaigényű házak épülhetnek – közölte a Magyar EPS Hőszigetelőanyag Gyártók Egyesülete (MEPS) hétfőn az MTI-vel. Miután a magyar hőszigetelési előírások enyhébbek, mint a régi tagállamokban alkalmazottak, így a szigorítás is nagyobb lesz.

A közlemény tartalmazza azt is, hogy a jelenlegi magyar követelményeket mennyire kell szigorítani. Például a falak hőátbocsátása több mint a felére – 0,45-ről 0,2-re – csökken az évtized végére. Így a téglafalakat is hőszigetelni kell, hiszen a jelenlegi 38 centiméter vastag üreges blokkok hőátbocsátása 0,4 körüli.

A MEPS az expandált polisztirol habot (EPS-t) gyártó cégeket tömöríti. A köznyelvben hungarocellnek nevezett hőszigetelő anyag minden egyes köbméterének előállításához 36 liter kőolaj szükséges. Egy átlagos családi ház hőszigeteléséhez pedig 670 liternyi kőolajból készült anyagra van szükség. Ez a családi ház – 50 év alatt – 93 ezer liter fűtőolajat takarít meg, amennyiben hőszigeteli azt a tulajdonosa.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik