Gazdaság

Húszezret is spórolhatnának havonta a devizahitelesek

Egyre több a konkrétum az adósok megmentéséről.

Tavaly május óta várja a közvélemény a devizahitelesek megmentését, de a folyamat csak lassan és vontatottan haladt, a sajtóban pedig sokszor egymásnak ellentmondó információkat lehet olvasni a valószínűsíthető megoldásról – írja az mfor.hu. Az utóbbi napokban felgyorsultak az események, a közelmúltban megjelent Nemzeti Reform Terv már konkrét megoldásokat is kínál, melyek része az árfolyamrögzítés, a különbözetre vállalt állami garancia, valamint a kamattámogatott lakásvásárlás. Mindez azonban elemzők szerint nem feltétlenül elég.

Az mfor hangsúlyozza: egy dolog az utóbbi napok hírei alapján már nagyjából stabil pontnak látszik – a kétségbeejtő helyzetbe került devizahiteleseket nem kezelik majd egyenlően. Azon lakástulajdonosok, akik már teljesen elúsztak a hitellel, és a bankok szempontjából reménytelen esetnek tűnnek, a tervek szerint elveszítik tulajdonjogukat, azonban szociális bérlakásként igénybe véve maradhatnak az ingatlanban, ami már az önkormányzat vagy az igen lassan felálló Nemzeti Eszközkezelő tulajdonában lesz.

Kik járhatnak jól a csomaggal? A tervek szerint mindenki – persze a valóságban a hangsúlyok könnyen eltolódhatnak. Ha a szociális bérlakássá alakításnál a mostani önkormányzati bérleti díjakat alkalmazzák majd a bennmaradó extulajdonosokkal szemben, az óriási könnyítést jelenthet számukra, hiszen az ilyen típusú lakások bérleti díjai és a piaci bérleti díjak között fényévnyi távolság van, előbbiek javára – nem beszélve arról, hogy megszabadulnak a további törlesztésektől.

Az árfolyamrögzítés (ha és amennyiben bekövetkezik) ideig-óráig mérsékelheti a lakástulajdonosok terheit, ám az elképzelések szerint a fennmaradó összeg egy technikai számlán gyűlik majd, néhány évig teljes, később pedig 25%-os állami garanciavállalás mellett.

Elemzők szerint ha a svájci frank árfolyamát a hírekben hallható 190 forintnál rögzítik, az átlagos devizahiteles háztartás havi tíz-húszezer forintot tud megspórolni a havi törlesztőrészletből – sokaknak persze ez is nagy segítségét lehet.

A Független Hírügynökség felkereste a Nemzetgazdasági Minisztériumot és a Bankszövetséget is a devizahitelesekről szóló hírrel kapcsolatban, de egyik szervezet sem kívánta megerősíteni, hogy a múlt héten megszületett a megállapodás a csomag főbb pontjairól.

AJÁNLOTT LINK:

Ennyit spórolhatnak a devizahitelesek az árfolyamrögzítéssel (Mfor.hu)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik