Gazdaság

MSZP-s javaslatok a devizahitelesek megsegítésére

A párt követeli, hogy a kormány mielőbb hozza létre az állami eszközkezelőt.

Az állami eszközkezelő megvenné a nem menthető adósok lakásait – közölte a párt gazdaságpolitikai kabinetjének vezetője. Szekeres Imre (a képen) azt mondta, az eszközkezelő elindítása 25-30 milliárd forintot igényelne. A szocialisták javasolják, hogy a teljesen ellehetetlenült családok állami bérlakást kapjanak.

Azoknak, akik még fizetőképesek, de a megemelkedett törlesztőrészleteket már nem tudják finanszírozni, egy a bankok által létrehozott közös ingatlanalapot javasolnak és azt, hogy a tulajdonjog változzon egyfajta piaci bérleti díjjá – fogalmazott az ellenzéki képviselő. Az MSZP azt is javasolja, hogy a kormány szűrje ki az árfolyamváltozás kockázatát. Egy a törlesztés szempontjából korlátos sávban tartsák az árfolyamváltozást, a nagyobb kilengések hatásait pedig egy függő számlán vezessék.

A szocialista képviselő szerint törvénybe kellene iktatni a természetes személyek adósságrendezésével kapcsolatos eljárás szabályait, komplex módon segítve a devizahitellel rendelkező adósokat. Az MSZP ezt a törvényjavaslatot megalkotta, és benyújtja az Országgyűlésnek – tette hozzá. Szekeres Imre az alkotmányozást érintő kérdésre válaszolva közölte, hogy az MSZP nem támogatja a bírói szolgálati jogviszony korhatárának leszállítását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik