Gazdaság

2,5 millióért vettek 154 milliós ingatlan

A volt tulajdonosok szerint az épületet felvásárló takarékszövetkezet egy jogi kiskaput használt ki.

Összesen 2,5 millió forintért jutott egy 154 millió forintot érő ingatlanhoz a Laiteleki Takarékszövetkezet, miután a korábbi tulajdonosok nem tudták fizetni a hiteleiket. Az épület egy mezőgazdasági áruház, a pénzintézet úgy jutott hozzá, hogy a tulajdonosok cégét árverezte el és az árverésen a takarékszövetkezet képviselője vette azt meg. Az egykori tulajdonosoktól azonban továbbra is követelik a tartozást.

A család a www.vegrehajtaslakitelek.blogspot.com néven blogot is indított. Abból kiderül, hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéhez fordultak, de ott azt közölték, hogy nem tartozik hatáskörükbe az ügy. A Banki Hitel Károsultjainak Egyesülete sem tudott segíteni, mivel a takarékszövetkezet képviselője egyszeri találkozó után többé nem jelentkezett náluk.

A volt tulajdonosok szerint a takarékszövetkezet egy jogi kiskaput használt ki, mert a végrehajtási törvényben a végrehajtást kérőre bízza, hogy milyen sorrendben értékesíti az adós és a kezes vagyontárgyait. Farkasék szerint felmerül a kérdés, ha ma ezt törvényesen megteheti egy bank, mi lesz a többi hitelessel a moratórium feloldása után.

Szerintük kérdéses, hogy hogyan számolta el a takarékszövetkezet vezetősége a banki könyvekben a tulajdonába került ingatlant, hiszen papíron “csak” egy 2,5 milliót érő üzletrészt vásárolt. Ha azonban valós értéken számolták el, akkor nincs magyarázat arra, hogy miért nem írták le azóta sem a volt tulajdonosok tartozását. Szerintük felmerül a gyanú, hogy valójában a jövőben az épületet árverésen kívül el akarják adni, hogy a bevétel a vezetőséget gazdagítsa – közölte a Független Hírügynökséghez eljuttatott levelében Farkas Mária, a károsultak hozzátartozója.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik