Gazdaság

Rendkívüli állapotot rendeltek el Szegeden

A polgármester szerint komoly veszélye van annak, hogy júniusra vagy júliusra a város fizetésképtelenné válik.

Mától rendkívüli pénzügyi állapotot vezetnek be a szegedi városházán. Botka László polgármester bejelentette, hogy kidolgoznak egy forgatókönyvet arra, milyen megvonásokkal lehet még a finanszírozást fenntartani. Véleménye szerint komoly veszélye van annak, hogy júniusra vagy júliusra Szeged fizetésképtelenné válik, ezért mostantól csak a lejárt kötelezettségeket fizetik ki. Botka László véleménye szerint a problémát a Fidesz és a Jobbik okozta azzal, hogy 500 milliós lyukat ütött a városi költségvetésen – írja a Délmagyar.hu.

Tavaly a helyi közlekedési vállalat 660 millió forintot fizetett be a bérleti díjakból a város kasszájába. Az idei költségvetés 700 millió forintot irányzott elő – idézi Botka László szavait a péntek éjszakai sajtótájékoztatóról a Délmagyar.hu. A 700 millióban a polgármester szerint benne volt az is, hogy a városnak meg kellett vásárolnia az IKV-tól a Kálvária sugárúti Agora-telket, ahová a szegedi csodák palotája épül. A pályázati kiírás szerint ugyanis csak úgy juthat az önkormányzat uniós támogatáshoz, ha a város nevén van a terület. Az IKV vezérigazgatója azonban nem 700, hanem csak 370 millió forintot kíván befizetni a város kasszájába. A közgyűlésen elmondta: a fennmaradó 330 millió forintot a cég akarja elkölteni.

Póda Jenő fideszes gazdasági tanácsnok a közgyűlési vitában elmondta: a városvezetés csökkenti a közfeladatot ellátó cégek támogatását, a nyereséges vállalkozásoknál pedig jelentősen növeli az elvonás mértékét. Hangsúlyozta, a városi cégek költségvetésében a tavalyi szintet állították vissza.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik