Gazdaság

Mégis lesznek kilakoltatások

A múlt hét végétől a nem lakáshitelesek számára megszűnt a kilakoltatási moratórium.

A Brüsszelbe kiküldött konvergenciaprogram szerint a kormány tárgyal a devizahitelesek megsegítéséről a bankokkal, a konkrét megoldás azonban még mindig késik – írja a Népszava. Nagy Anna kormányszóvivő pár napja elismerte, hogy még nagyon sok elképzelést vizsgálnak, a bankszövetség új elnöke pedig pénteken azt mondta, hogy a következő hetekben állapodhatnak meg a Nemzetgazdasági Minisztériummal.

Patai Mihály szerint negyedévente a bedőlő hitelek fedezetéül szolgáló lakások legfeljebb 5 százalékát árverezik majd el. Vagyis szó sincsen arról, amit Matolcsy György állított a program ismertetésekor, hogy senki nem kerülhet az utcára. Sőt, a múlt hét végétől a nem lakáshitelesek számára megszűnt a kilakoltatási moratórium, így azt is kiköltöztethetik, aki a lakáskölcsön mellett például nagyobb összegű közműszámlával tartozik.

A gazdasági egyensúly fenntartásához szükséges megszorításokat az Európai Unió számára részletező konvergenciaprogram többnyire olyan terveket említ, amelyeket már korábban megígért a kormány, vagy amelyeket korábban kiszivárogtattak. Ha a bankokkal folytatott tárgyalások nem vezetnek más eredményre, végre létrejöhet a Nemzeti Eszközkezelő, a lakás árával nem fedezett bedőlt hitelrész lenullázódhat az ingatlan eladása után, a bedőlt lakások vevői pedig állami kamattámogatást kaphatnak.

A konvergenciaprogram szerint a kormány olyan megállapodást készül kötni a bankokkal, amelynek részeként rögzítenék a devizahitelek árfolyamát, a fixált és a piaci árfolyam közötti különbségből adódó többlettartozást egy külön forint számlán tartanák nyilván, amely az adósságot növelné. A kormány erre a tartozásra teljes garanciát vállalna. Azt hivatalosan nem közölték, hogy milyen hosszú időszakra tervezik ezt a megoldást, egyes lapértesülések szerint csak 3-4 évre, azután a garancia a tartozás 25 százalékára csökken.

A kormány azt is szeretné, hogy a bankok engedjék el azt az adósságrészt, amelyet nem fedez a tulajdonosok által eladott lakások ára, a bedőlt hiteltől a lakás eladásával szabaduló ügyfeleiknek pedig adjanak lakhatási támogatást egy átmeneti időszakra. Az állam pedig azzal támogatná ezt a megoldást, hogy kamattámogatást nyújt az ilyen lakásokat felvásárló befektetőknek. Lapértesülés szerint a kamattámogatás legfeljebb 3 százalékos lehet, öt évig adnák, de már a harmadik után csökkenne a mértéke. Évente 15 milliárd forintot szánnak erre.

AJÁNLOTT LINK:

Mégis lesznek, akiket kilakoltatnak (Népszava)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik