Gazdaság

Árverési moratórium is van, nemcsak kilakoltatási

Az intézkedés azokat érinti, akiknek lakáscélú devizahitelük van, és olyan nehéz helyzetbe kerültek, hogy a moratórium nélkül elveszíthetnék a lakásukat.

Nemcsak a kilakoltatási, hanem az árverési moratóriumot is meghosszabbította legutóbb a kormány július elsejéig – hívta fel a figyelmet a kormányszóvivő hétfőn. Nagy Anna a Független Hírügynökségnek azt mondta: az intézkedés azokat érinti, akiknek lakáscélú devizahitelük van, és olyan nehéz helyzetbe kerültek, hogy a moratórium nélkül elveszíthetnék a lakásukat. Az ilyen banki ügyfelek száma meghaladta már a százezret – tette hozzá.

A moratóriummal azt szeretné elérni a kormány, hogy ne változzon meg a jogi helyzete azon devizahiteleseknek, akik saját hibájukon kívül kerültek nehéz helyzetbe, vagyis ők ne kerülhessenek utcára. A tervek szerint májusban, vagyis a moratórium vége előtt megszületik az az intézkedéscsomag, amellyel a devizahiteleseket segítenék. Ennek részleteiről folyamatosan egyeztetnek a kormány és a bankszektor képviselői – mondta a kormányszóvivő.

Ez az intézkedés csak azokat érinti, akiknek lakáscélú devizahitelük van. Azokra nem vonatkozik, akik más célra vettek fel devizahitelt, mert az indoklás szerint a kilakoltatás elkerülése most a fő cél, nem az érintettek anyagi helyzetének normalizálása.

Nagy Anna szerint az intézkedéscsomag hosszú távú megoldást jelenthet a devizahiteleseknek, a moratórium meghosszabbítása csak “tüneti kezelés”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik