Gazdaság

A 98 százalékos különadó után árverés is jöhet?

Rekordszámú ingatlant árverezhet idén a NAV. Miből fizessen, aki felélte végkielégítését?

Csaknem harmadával nőtt tavaly az adóhatóság által indított elektronikus ingatlanárverések száma, de az idei év is rekordszámú eljárást hozhat – írja a Napi Gazdaság. A lap szerint tavaly 1800 ilyen árverés volt, az idei első negyedévben pedig 483 hasonló ügyleten van túl a hatóság.

Az arányok alapján ez az év is rekordszámú eljárást hozhat. A Napi Gazdaság beszámolt arról is, hogy az elektronikus ingatlanárverésekben érintett adósok 70-80 százaléka természetes személy, az ingatlantípusok között lakóingatlanok, szántók, legelők, raktárak és garázsok egyaránt találhatók.

Az árverések kétharmada sikertelenül végződik, egyebek mellett azért, mert az ingatlanokat a becsérték felénél kevesebbért nem lehet eladni. Előfordul olyan is, igaz kis százalékban, hogy az adós kifizeti a tartozását.

Az árverésekhez kapcsolódóan a Népszabadság arról ír, hogy sokan nem tudják kifizetni a végkielégítéseket sújtó 98 százalékos különadót. A lap szerint tőlük nyilván “hatalmi szóval szedi be majd az állam azt, ami neki jár, ami akár árverezést is jelenthet.

Elvileg lehet részletfizetési kedvezményt vagy az adó mérséklését kérni, de a lap forrásai szerint legfeljebb az előbbi lehetőség tűnik reálisnak. Az adóhatóság saját hatáskörben nem gyakorolhat méltányosságot, csak akkor, ha ezt a törvény lehetővé teszi. Ilyen rendelkezés azonban nincs.

AJÁNLOTT LINK:

Miből fizessen, aki felélte végkielégítését? (Népszabadság)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik