Gazdaság

Küszöbön a devizahitelesek segítése

A bankrendszerrel való kormányzati megállapodás központi eleme lesz a jelzáloghitelesek problémájának megoldása.

A kormány komplex egyezségre törekszik a bankszektorral, a várhatóan június végére elkészülő megállapodás nemcsak a devizahitelesek megsegítését, hanem többek között a kis- és közepes vállalkozások hitelhez jutásának könnyítését is célozza – mondta Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

A komplex megállapodásnak központi eleme lesz a jelzáloghitelesek problémájának megoldása – mondta Szijjártó Péter. Itt az a cél, hogy kiszámítható törlesztő részleteket állapítsanak meg, valamint hogy egyetlen család se kerülhessen az utcára. A megállapodásból fakadó terheket a bankszektor, az állam és az ügyfelek közösen viseljék – fűzte hozzá. A megállapodásnak lehetővé kell tennie, hogy a kis- és közepes vállalkozások finanszírozása szempontjából elengedhetetlen hitelezés újrainduljon, emellett a kormány kiemelt célként tekint az otthonteremtési program működtetésére, és a lakosság hosszú távú megtakarításainak ösztönzésére is – hangsúlyozta a szóvivő.

Szijjártó Péter közölte: a szakértői egyeztetések már lezárultak a bankokkal, és a kormány, szerdai ülésén felhatalmazta Matolcsy György nemzetgazdasági minisztert, hogy a most kezdődő hivatalos tárgyalásokon komplex megállapodást kössön a bankszektorral. A kormány célja, hogy június végére sikerüljön egyezségre jutni – tette hozzá Szijjártó Péter.

Beszélt arról is, hogy a családok törlesztő képességének visszaállítása érdekében a megállapodáson túl eredményes, a munkahelyteremtést előtérbe helyező kormányzati politikára van szükség. A kormány nemcsak a vállalati, hanem a magánszférában is csökkenteni szeretné az adminisztrációs terheket, ezért felülvizsgálják a végrehajtói és közjegyzői költségeket – fűzte hozzá a miniszterelnök szóvivője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik