Gazdaság

Harmadára csökkentik a munkanélküli juttatást

Jövő évtől az eddigi 270 nap helyett csak 90 napra jár majd a segély.

Magyarországon minden munkanélküliséggel kapcsolatos juttatás 90 napra jár majd 2012-től, mivel a jelenleg érvényben lévő munkakereséssel és állástalansággal összekapcsolódó járandóságok nem ösztönzik a visszatérést a munkaerőpiacra – mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szerdán, a kormányülést követő sajtótájékoztatón Budapesten.

Az intézkedés az álláskeresési járadék esetén a jogosultsági idő jelentős csökkenését hozza magával, hiszen ez a juttatás akár 270 napig is folyósítható a jelenlegi szabályok szerint. Az álláskeresési segély néhány fajtája most is 90 napig adható, ugyanakkor a nyugdíj előtt állóknak akár 5 évre is folyósítható ez a fajta munkanélküli ellátás.

A miniszter beszélt arról is, hogy a nyugdíjreform korrekciója keretében a fegyveres testületek “kiváltsággal élő” csoportjainál megszüntetik a korkedvezményes nyugdíj jogintézményét.

A nyugdíjkorhatár alatt rokkantnyugdíjban részesülők táborát a kormány 100-150 ezer fővel kívánja csökkenteni, számukra közmunkaprogramokat kínálnak, illetve visszavezetik őket a munka világába – emelte ki Matolcsy György.

A felsőoktatás átalakításáról elmondta: a kormány csak a piaci kereslethez igazodó szakokat kívánja támogatni, így kétszeresére szeretnék növelni a műszaki és természettudományos képzésben részt vevők arányát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik