Gazdaság

Megugrott a munkanélküliség

Januárban 93 ezerrel nőtt a regisztrált állástalanok száma.

Januárban 15,7 százalékkal nőtt a nyilvántartott álláskeresők száma az előző hónaphoz képest. Még a szezonálisan kiigazított adatok szerint is mintegy 36 ezerrel többen kerestek állást az év első hónapjában, mint decemberben. Az álláskeresők száma annak ellenére emelkedett, hogy az év első hónapjában az előző hónaphoz képest 132,9 százalékkal (21 100) nőtt a bejelentett új állások száma. A foglalkoztatók összesen 37 000 új állást jelentettek be januárban.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint a januári zárónapon több mint 684 000 álláskeresőt tartottak nyilván, az előző év azonos időszakához képest létszámuk 4,8 százalékkal – 31 300 fővel – emelkedett. A nyilvántartott álláskeresők száma már decemberben is jelentősen nőtt, havi összehasonlításban több mint 35 000-rel emelkedett, de éves összevetésben csökkent.

Az egy hónap alatt végbement nagyarányú növekedés meghaladja a szokásos januári felugrást, ennek oka, hogy a január 20-i zárónapig “még nem sikerült teljes mértékben beindítani a közjellegű foglalkoztatás új rendszerét”. A legtöbb álláskeresőt Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében tartották nyilván, előbbiben 80 200, utóbbiban 74 600 főt.

A legtöbb új állásbejelentés Borsod-Abaúj-Zemplén-, Szabolcs-Szatmár-Bereg- és Békés megyéből érkezett, ezekben a megyékben 3000 feletti volt a számuk. A legnagyobb növekedés Szabolcs-Szatmár-Bereg- és Hajdú-Bihar megyében történt, ahol a hónap folyamán bejelentett állások száma több mint ötszörösére emelkedett, ami döntően az új közfoglalkoztatási rendszer beindulásának köszönhető (e két megyében a támogatott állások aránya 80 százalék felett van).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik