Gazdaság

Nagyon magas a magyar adóterhelés

A ténylegesen fizetendő magyar társasági adó az egyik legmagasabb a régióban.

Csaknem 17 százalékos elvonás rakódik a Magyarországon működő társaságok nyereségére a Világbank elemzése szerint. A tanulmány alapján Magyarország a teljes, vagyis az élőmunkára háruló és az egyéb tételeket is figyelembe vevő adóterhelés terén a hetedik legmagasabb elvonási szintet produkálja az egész EU-ban.

„A magas magyar nyereségadó-arány mögött részben metodológiai okok húzódnak meg” – mondta a lapnak Erdős Gabriella. A PwC magyarországi irodájának partnere szerint az adóhatósági adatok (a cégek adózás előtti eredménye és fizetendő adója) alapján 14 százalék körüli az adóterhelés, a helyi iparűzési adót is figyelembe véve pedig 20 százalékra kúszik fel a mutató.

Magyarország a közös társaságiadó-alap „erőltetése” miatt marad ki az EU új versenyképességi paktumából. Azzal ugyanis hazánk elesne a jelenlegi adóalap mintegy harmadától. Még fájóbb, hogy elveszítenénk a lehetőséget arra, hogy egyes ágazatokat, nagyvállalatokat kedvezményekkel támogassunk vagy csábítsunk ide – írja a lap.

„Magyarországon a belső piac mérete viszonylag kicsi, ugyanakkor a költségvetésnek fontos tétel a társaságiadó-bevétel, vagyis hazánk az adóalap csökkentésével tud a leghatékonyabban új beruházásokat vonzani. A közös adóalappal e lehetőségek megszűnnének” – mutatott rá Erdős Gabriella. Hozzátette: a legnagyobb érték az adórendszer stabilitása lenne.

AJÁNLOTT LINKEK:

WB: Ritka magas a magyar adóterhelés (Világgazdaság)
Muszáj lesz csökkenteni az adót (Világgazdaság)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik