mnb
Gazdaság

MNB: Márciusban tovább javult a bankrendszer likviditása

Ennek főleg a hitelintézetek devizaswap (kamatcsere) állományának csökkenése az oka.

A Magyar Nemzeti Bank szerint a likviditás bővüléséhez hozzájárult a hitelintézetek egynapos betéteinek növekedése is, amelyet a kéthetes MNB kötvény teljes állományának csökkenése csak kis mértékben ellensúlyozott.

A hitelintézetek jegybankkal szembeni devizaswap kötelezettségeinek átlagállománya márciusban 116,5 milliárd forinttal csökkent, 221,4 milliárd forintra. A bankok egynapos betétei 136 milliárd forinttal nőttek, az átlagállomány 275,6 milliárd forint volt márciusban.

A bankok kéthetes MNB-kötvény állománya összességében alig tért el a februári átlagtól: a belföldieknél lévő MNB-kötvény állomány 32 milliárd forinttal 3.447,8 milliárd forintra csökkent, míg a külföldieknél lévő állomány 19,4 milliárd forinttal 640,4 milliárd forintra emelkedett.

A bankrendszer MNB-nél vezetett bankszámláinak átlagos egyenlege a szokásosnál kissé jobban meghaladta a tartalékkötelezettség összegét, de a túltartalékolás 4,8 milliárd forintos mértéke továbbra is elenyésző a közel 440 milliárd forintos tartalékkötelezettséghez képest.

A központi kormányzat betétei 147,4 milliárd forinttal 1.231,7 milliárd forintra nőttek márciusban. A forgalomban lévő készpénz állománya 12,8 milliárd forinttal 2.321,6 milliárd forintra csökkent. A külföldi követelések átlagos állománya kis mértékben nőtt, a külföldi tartozások átlagállománya nagyobb mértékben csökkent. A külföldi követelések állománya 68,9 milliárd forinttal 9.417,8 milliárd forintra emelkedett. A külföldi kötelezettségek 180,4 milliárd forinttal 953,1 milliárd forintra csökkentek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik