Gazdaság

MNB: Járai ok nélkül vádaskodik

A jegybank szerint felmerül a gyanú, hogy a felügyelőbizottságot politikai célokra kívánják használni.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) álláspontja szerint Járai Zsigmond, az MNB felügyelőbizottságának kormánypártok által delegált elnöke továbbra is megalapozatlan vádakat fogalmaz meg a pénzintézet ellen.

A jegybank sajtóosztálya közleményében rámutat: az MNB felügyelőbizottsága vizsgálatai kapcsán elmarasztaló határozatot nem hozott, a vezetők tájékoztatását a tárgyalt ügyekben tudomásul vette. Járai Zsigmond hétfői nyilatkozata ezért nem lehet más, mint magánvélemény, és súlyosan sérti az FB elnökeként rá is kötelező etikai normákat.

“A Magyar Nemzeti Bank vezetőit és munkatársait felügyelőbizottsági vizsgálatokkal, illetve nyilvános bíráló megjegyzésekkel nem lehet sem fenyegetni, sem megfélemlíteni” – emeli ki a jegybank közleménye.

Idézik Járai Zsigmond hétfői nyilatkozatát, amelyben úgy fogalmazott: “számos szabálytalanság, visszaélések gyanúja, valamint összeférhetetlenség merült fel a Magyar Nemzeti Bank gazdálkodásával és egyes szerződéseivel kapcsolatban, állapította meg a jegybank felügyelőbizottsága a 2011. április 1-jei ülésén”.

A jegybank közleménye leszögezi: az ülés után az MNB-nek megküldött, Járai Zsigmond által hitelesített, az FB határozatait tartalmazó jegyzőkönyvkivonat a nyilatkozatban foglalt megállapításokat nem tartalmazza.

A jegybanki közlemény nyomatékosítja: “mind az országnak, mind a Magyar Nemzeti Banknak fontos lenne, hogy az MNB vezetése és munkavállalói – az Országgyűlés által kinevezett új Monetáris Tanács-tagokkal kiegészülve – legjobb szakmai tudásuk alapján, az MNB törvényben rögzített feladatainak eleget téve, politikai befolyásolás nélkül végezhessék munkájukat”.

A jegybanki dokumentum rámutat: a független Magyar Nemzeti Bank munkáját pártpolitikai befolyástól mentesen, a bank szervezetének és a Monetáris Tanács tagjainak legjobb szakmai tudása alapján végzi. Járai Zsigmondnak, az MNB FB kormánypártok által jelölt elnökének törvényben rögzített szabályoknak kell megfelelni. Így az FB elnökeként nem felügyeli, és nem ellenőrzi a Magyar Nemzeti Bank alapvető feladatainak – így többek között a jegybank által követett monetáris politikának – a teljesítését.

Az MNB közleménye hangsúlyozza: Járai Zsigmond korábbi, a bank vezetőit érintő személyeskedő megnyilvánulásai és monetáris politikai kérdésekben megfogalmazott bírálatai, valamint a Felügyelő Bizottság elnökeként ezzel párhuzamosan megfogalmazott gyanúsítgatásai és vádaskodásai felvetik a monetáris politikára történő politikai nyomásgyakorlás veszélyét, és így a jegybanki függetlenség megsértését.

“Járai Zsigmond tevékenysége kapcsán felmerül a gyanú, hogy a Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottságát politikai célokra kívánja használni, ez pedig ellentétes a felügyelőbizottság munkáját szabályozó jogszabályokkal és az ország érdekével egyaránt” – áll a jegybanki közleményben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik