Gazdaság

Nettó kétmilliárd forint jut idén az autópályákra

A felújítási program 2011-re tervezett munkálatai áprilisban kezdődnek.

Az idén várhatóan nettó kétmilliárd forintot – a tavalyinál mintegy 2,4 milliárddal kevesebbet – fordít az Állami Autópálya Kezelő Zrt. (ÁAK) a kezelésébe tartozó gyorsforgalmi úthálózat fenntartására és karbantartására. Az autópálya-felújítási program 2011-re tervezett munkálatai áprilisban kezdődnek.

Az ÁAK közleménye ismerteti: a rendelkezésre álló összeg túlnyomó részét a jelentős költségcsökkentés miatt karbantartásra kell fordítani, a burkolat- és hídfelújításokra a korábbi évek gyakorlatától eltérően a szakmailag indokoltnál jóval kevesebb forrás jut. Összehasonlításképpen: a társaság 2006-ban 9 milliárd, 2007-ben 5,6 milliárd, míg 2008-ban nettó 6,7 milliárd forintot költött rekonstrukciós munkálatokra. A felújítások költségtervéhez az ÁAK és a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ közötti fenntartási és üzemeltetési szerződés szolgál alapul.

Az idei év legnagyobb burkolat-helyreállítási munkájának helyszíne az M1-es autópálya 12-64-es kilométer-szelvények közötti része lesz (Bicske térsége), ahol szeptember és október között a haladó sáv aszfaltrétegének cseréje mellett az alapréteg megerősítését fogja elvégezni a megbízott kivitelező.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik