Gazdaság

A lakáshitelezési szabályok áttekintését javasolja az MSZP

A szocialisták szerint a kormány eddig csak "maszatolt".

Az MSZP azt javasolja, hogy a parlament vizsgálja felül a lakáshitelezés jogszabályi hátterét, a hitelfelvétel és a végrehajtás szabályait. A fogyasztóvédelmi bizottság szocialista elnöke ezt azután mondta, hogy a károsultak képviselőivel tárgyalt. Simon Gábor közölte, a kormány tíz hónap alatt nem állt elő a devizahitelesek gondjait megoldó koncepcióval, nem hozta létre a 2010 júniusában megígért nemzeti eszközkezelőt, csupán “maszatolt”.

Az ellenzéki képviselő emlékeztetett arra: az MSZP a bajba jutott hitelesek érdekében korábban a magáncsőd bevezetését kezdeményezte, és javaslatot tett arra, hogy a szabad felhasználású hitellel rendelkezők is tartozzanak a kilakoltatási moratórium hatálya alá. Ezzel összefüggésben elmondta, hogy a moratórium ellenére a bíróságokon továbbra is folynak kilakoltatáshoz vezető perek.

Az MSZP javasolja az adminisztációs terhek csökkentése mellett, hogy ha az ingatlan értékesítése elkerülhetetlen, a bajba jutott hiteles és a pénzintézet ezt közösen tegye meg. A politikus bírálta az első Orbán-kormány alatt bevezetett lakástámogatási rendszert, amely szerinte óriási mértékben terhelte meg a költségvetést, és közrejátszott a devizahitelezés elterjedésében is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik