Gazdaság

Füstbe mehet az euróhitel terve

Hiába engedné vissza a kormány a lakossági jelzáloghitel-piacra az euróalapú kölcsönöket.

Hiába vezetnék be újra az euróalapú lakáshiteleket, a lakosság már nem bízik a devizakölcsönben, és a hitelbírálaton is csak kevesen mennének át. A szakemberek szerint sem érdemes túlzott kockázatot vállalni. A Világgazdaság által megkérdezett szakértők szerint a terv könnyen dugába dőlhet. A devizahitelekre már nem lenne igény, azoktól félnek ugyanis az ügyfelek az elmúlt évek tapasztalatai miatt, az emberek szívesebben felveszik a drágább forintalapú hitelt.

Az eurókölcsön terjedését az is hátráltathatja, hogy felvételéhez magasabb önerő szükséges. Ugyanakkor a pénzügyileg tudatosabb ügyfeleknek érdemes lehet megfontolni felvételét. Abban több szakértő egyetért, hogy nem jó az a korábbi konstrukció, amely az árfolyam ingadozását hónapról hónapra követi. A bankoknak valamilyen biztonsági elemet kellene beépíteniük.

Évtizedekre előre azonban ilyen konstrukciókat nehéz létrehozni, márpedig a kormány középtávú tervei között sem szerepel a csatlakozás az euróövezethez, ami megoldaná az árfolyam-ingadozás gondját. Ráadásul a kamatkülönbség a kétféle hiteltípus között a közeljövőben csökkenhet is akár – mondta Orbán Gábor, az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő kötvényüzletág-vezetője.

Az eurózónában ugyanis már most csütörtökön emelkedhet a kamatszint, a Bloomberg által megkérdezett elemzők egyöntetűen arra számítanak, hogy 25 bázisponttal, 1,25 százalékosra emelkedik az euró alapkamata.

AJÁNLOTT LINK:

Fölösleges lesz euróhitel – Ragaszkodunk a forinthoz? (VIlággazdaság)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik