Gazdaság

A gépjárműimportőrök szerint mély a válság

A problémák kezdenek begyűrűzni a szolgáltatói és szervizágazatba is.

A járműértékesítési szakma mély válságát éli – mondta a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének (MGE) ügyvezető elnöke. Erdélyi Péter szerint tartalék a gazdaság fehérítésében van. A piacról szinte eltűntek a magánvevők, részben azért, mert korábban túltöltötték a piacot, de jelentősen csökkent a hitelfelvételi kedv is. Javulást a személyi jövedelemadót érintő változásoktól remélnek – mondta.

A vállalati gépjárművásárlás bővült, ez a szegmens három év alatt 40 százalékról 70 százalékra nőtt. Az MGE előrejelzése szerint az idén az eladott új autók száma eléri az 58 ezer darabot, 2012-ben a 75 ezret, 2013-ban a 90 ezret, 2014-ben pedig a 110 ezret.

Tavaly összesen 43 479 új személyautót helyeztek forgalomba, 2009-ben 60 206-ot. Lévai Gábor, a Magyar Lízingszövetség főtitkára azt mondta: 7-8 százalék környékén megállt a nem teljesítő ügyfelek száma. Mint mondta, az ügyfelek a korábban szokásoshoz képest később cserélik le az autóikat.

Erdélyi Péter elmondta, több törvényjavaslatot is készítettek, ezek érintik a cégautóadó pontosítását, a segédmotoros kerékpárok regisztrálását, a gépjárműimport áfamegfizetését még regisztráció előtt. Javasolták, hogy vezessenek be plafont a regisztrációs adónál, legyen visszaigényelhető a céges autó javítási áfája, illetve részben legyen visszaigényelhető a céges autóvásárlás áfája.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik