Gazdaság

Újabb szabálytalanságokat találtak az MNB-nél

Járai szerint indokolatlan többletköltségei voltak az arculatváltásnak.

Számos szabálytalanság, visszaélések gyanúja, valamint összeférhetetlenség merült fel a Magyar Nemzeti Bank gazdálkodásával és egyes szerződéseivel kapcsolatban – közölte Járai Zsigmond. A jegybank felügyelőbizottsága – elnöke szerint – legutóbbi ülésén ezt állapította meg.

Járai azt mondta, a grémium továbbra is ésszerűtlennek és indokolatlannak tartja az MNB-vezetők túlzottan magas jövedelmét, amit a gazdasági válság éveiben – az átlagjövedelmekkel szemben – tovább növeltek.

A testület indokolatlan többletköltségeket is vizsgált az MNB arculat- és emblémaváltása kapcsán. Az FB elnöke rámutatott: igazolatlan kifizetések és “számos összeférhetetlenségi helyzet” gyanúja merült fel a Braun&Partners Social Branding Kft.-vel kötött kommunikációs szerződésben.

Járai Zsigmond közölte, hogy a bizottság indokolatlan és megalapozatlan kapkodást és jelentős többletköltségeket talált az MNB Pénzjegynyomdával kapcsolatos döntéseinek vizsgálatakor. Az FB helyesebbnek és a gazdálkodás szempontjából lényegesen biztonságosabbnak tartaná, ha a jegybank a Pénzjegynyomdát közvetlenül a Magyar Állam tulajdonába adná át.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik