Gazdaság

Az OTP 5 százalék alá várja jövőre az alapkamatot

A bank vezérigazgató-helyettese 2011-re 3 százalék körüli gazdasági növekedést jósolt.

A jegybanki alapkamat jövőre akár 5 százalék alá is mérséklődhet, a forint euróval szembeni árfolyamában azonban az OTP vezetése nem vár jelentős elmozdulást a jelenlegi szintekről – közölte a portfolio.hu alapján az MTI, miután a bank ügyféltalálkozót tartott a treasury ügyletekben, a külkereskedelmi fizetések és export-import hitelezésben érdekelt partnereinek.

Wolf László vezérigazgató-helyettes emlékeztetett rá, hogy 2010 végén Magyarország kockázati felára még 3-4 százalék volt, alig alacsonyabb, mint az árfolyam- és bankválságon átesett nem EU-tag Ukrajnáé, amely akkoriban 4,8 százalékos felárat volt kénytelen fizetni. A befektetők akkor a regionális versenytársaknál kockázatosabbnak tartották Magyarországot.

A strukturális reformokra tett ígéret azonban fordulatot hozott a megítélésben, a Széll Kálmán Terv bejelentése tovább növelte a befektetői bizalmat, a márciusi dollárkötvény-kibocsátás pedig ismét jelentős befektetőibizalom-emelkedésről tett tanúbizonyságot – tette hozzá.

2011-ben Magyarországon 3 százalék körüli gazdasági növekedés várható, bővülésnek indulhat a lakossági fogyasztás, az ország legfontosabb külkereskedelmi partnerei jó teljesítményének köszönhetően pedig az export jelentős, 10 százalék körüli emelkedést mutathat az OTP Bank elemzőinek előrejelzése alapján.

Wolf László rámutatott: a jegybanki alapkamat az év végéig csökkenhet, és ha azt Magyarország gazdasági teljesítménye is alátámasztja, valamint a nemzetközi befektetői hangulat is kedvezően alakul, a jegybanki alapkamat akár 5 százalék alá mérséklődhet jövőre.

A forint árfolyamát tekintve az OTP nem vár jelentős elmozdulást a 270 körüli szintekről az euróval szemben, ez a szint megfelelő a gazdaságnak, a vállalatoknak és a lakosságnak is. A szektorral kapcsolatban Wolf László megemlítette, hogy a bankadó negatívan hathat a hitelezési aktivitásra. A szektor több szereplője veszteséges volt tavaly, az extra adó pedig további negatív hatásokkal járhat, a tőke csökkenésével egyes bankok visszafoghatják hitelkihelyezésüket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik