Gazdaság

Kiegyezett a kormány a bankokkal

Ismét lehet majd euróalapú lakáshiteleket nyújtani, a bankok cserébe ígéretet tettek az államadósság finanszírozásának megkönnyítésére és a még fizetni képes devizahitelesek terheinek megkönnyítésére.

Tájékoztatás Magyarország Strukturális Reformprogramjának Végrehajtásáról címmel adott ki átfogó, a gazdaságpolitika több területét is érintő dokumentumot péntek reggel a Nemzetgazdasági Minisztérium.

A dokumentum Együttműködés a Bankszövetséggel című fejezete így indokolja a megállapodás szükségességét: „…a pénzügyi rendszer megfelelő működése szintén elengedhetetlen feltétele a tartós növekedés megindításának. Az egyes lépéseknél fontos, hogy a kormányzat támaszkodhasson a bankrendszer szakértelmére, és számíthasson annak együttműködésére.

A kevés konkrétumot tartalmazó szövegből kiderül, hogy a kabinet pártolja a még fizetőképes svájcifrank-hitelesek megóvására létrejött, a lapunkban is többször tárgyalt kompromisszumot, amely virtuálisan rögzítené a törlesztőrészletek nagyságát.

A készülő egyezség szerint a bankok ígéretet tesznek arra, hogy az ország biztonságos finanszírozása érdekében segítik az állam finanszírozásának stabilitását, és az állammal együtt azon lesznek, hogy a kis- és középvállalkozói szektor súlyos tőkehiánya megszűnjön.

A dokumentumban a kormány ígéretet tesz egy új Otthonteremtési Program beindítására, és vélhetően ennek részeként magánszemélyek ismét vehetnek majd fel euróban lakáshitelt. A kabinet nem indokolta meg, hogy a devizaalapú hitelezés tavaly nyári megtiltásáról szóló döntését most miért bírálta felül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik