Gazdaság

Jobbik így rögzítené a forintot az alkotmányban

Az ellenzéki párt szerint az MNB-t a parlament irányítása alá kell vonni.

A Jobbik szerint annak, hogy az új alkotmányban rögzítik: Magyarország hivatalos fizetőeszköze a forint, csak akkor van jelentősége, ha az új alaptörvénybe bekerül a nemzeti érdekű monetáris politika is. Az ellenzéki párt beemelné az alkotmányba, hogy “az Országgyűlés a monetáris politika irányítását a Magyar Nemzeti Bank (MNB) útján látja el; az MNB támogatja a kormányt gazdaságpolitikájának megvalósításában.”

A Jobbik alelnöke szerint csak akkor lehet jelentősége a forint rögzítésének az alkotmányban, ha az alaptörvénybe a fenti, vagy ahhoz hasonló mondat belekerül. Balczó Zoltán a jegybank függetlenségével kapcsolatban hozzátette: jelenleg az MNB-ről szóló törvény értelmében a jegybank az Európai Központi Banktól (EKB) fogadhat el utasítást. A Jobbik szerint az a kérdés, melyik függőséget fogadhatja el Magyarország: az EKB utasítását, vagy az Országgyűlés irányítását.

Az ellenzéki politikus arról is beszélt, hogy az államadósság mértékének rögzítése az alkotmányban “puszta szemfényvesztés.” Ráadásul szerinte a szövegben kiskapu is megtalálható, hiszen az is szerepel az alaptörvényben, hogy a nemzetgazdaság tartós és jelentős visszaesése esetén el lehet térni az adósságcsökkentő költségvetési politikától. A Jobbik alelnöke közölte, kapkodó az új alkotmány elkészítése, amit bizonyít, hogy a Fidesz és a KDNP frakcióvezetői a 31 oldalas tervezethez egy 63 darab nyelvtani és kodifikációs hiba kijavítását kezdeményező módosító indítványt nyújtottak be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik