Belföld

Gyurcsány “Orbán alkotmányáról” és a képviselői esküről

Szerinte sokan inkább lemondanának, de nem azonosulnának az új alaptörvénnyel.

Gyurcsány Ferenc szerint a következő időszak egyik legbonyolultabb kérdése, hogy az Orbán-rendszer ellenzéke felesküdhet Orbán alkotmányára? Legújabb blogbejegyzésében az ellenzéki politikus arról ír, hogy a kormány erre kényszerítheti a közszférát, de a demokratikus ellenzék pártjainak képviselőit nem, hiszen ők elvileg utasítják el a módot, ahogy “Orbán alkotmánya készül, valamint azt a tartalmat, amit belefoglalni kívánnak”.

A jelenleg hatályos esküszöveg szerint a képviselők azt vállalják, hogy „az Alkotmányt és a jogszabályokat megtartom”. Ez teljesen rendben van. A törvény megtartása ugyanis azoknak is kötelező, akik azzal nem értenek egyet. Ha tehát a jelenlegi esküszöveg marad érvényben, akkor az eskü minden további nélkül megtehető – írja a volt kormányfő, aki azonban nem zárja ki, hogy egy új esküszöveg nem az alkotmány megtartására, hanem az azonosulásra szólít majd fel.

Ebben az esetben Gyurcsány szerint “nem tehetik le az Orbán kényszerítette esküt”, még akkor sem, ha ezzel elveszítik mandátumukat. Az MSZP képviselője szerint sokan lesznek, akik nem tesznek esküt arra, hogy egyetértenek Orbán alkotmányával. “Nem ér annyit a képviselőség, hogy engednénk megtörni magunkat”. Ha a demokratikus ellenzék egyhangúan megtagadná az esküt, akkor “egypárti csonkaparlament jönne létre. Orbán hatalma elvesztené legitimitását. Megbukna. Előbb a világ előtt, aztán meg itthon” – írja Gyurcsány Ferenc.

AJÁNLOTT LINK:

Felesküszünk Orbán alkotmányára? (Gyurcsány-blog)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik