Gazdaság

1,2 millióan élnek mélyszegénységben

A foglalkoztatási gondok kétharmada az ország egyharmadára koncentrálódik.

A Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára szerint azok az eszközök, amelyek a fejlettebb régiókban beválnak, nem működnek a szegényebb térségekben: Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében és a dél-alföldi régió bizonyos térségeiben, ahol a legkomolyabb foglalkoztatási gondok vannak.

Czomba Sándor (a képen) közölte: azt kell megoldani, hogy a forrásokat hatékonyan használják fel, ne egy emelt összegű szociális segélyt jelentsen a közmunka, és ne szociális problémák kezelésére legyen alkalmas, hanem olyan értékteremtő munka legyen mögötte, hogy mind annak, aki részt vesz a feladatban, mind az önkormányzatnak hasznot hozzon.

Összességében több mint 68 ezer ember dolgozik a közfoglalkoztatásban a legfrissebb adatok szerint, de a következő hónapokban százezres nagyságrendben lehetnek a közfoglalkoztatásban az ország különböző területein.Czomba Sándor példaértékűnek nevezte, hogy az állam visszaveszi az önkormányzatoktól a belvíz-csapadék elvezető árokrendszer karbantartását.

A fórumon jelen volt Balog Zoltán társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkár, aki arról beszélt, hogy ma Magyarországon 3 millió ember él a szegénységi küszöb alatt, ebből 1,2 millióan mélyszegénységben. Ennek nem egészen a fele, harmada a roma népességből kerül ki. Az ő munkához juttatásuk, iskolázottságuk javítása speciális eszközöket igényel – tette hozzá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik