Gazdaság

Tizenhatezerrel többen dolgoznak, mint egy éve

A munkanélküliségi ráta nem változott a KSH korrigált adatsorában.

A tegnap kiadott, majd később visszavont jelentéshez képest a statisztikai hivatal módosította a munkanélküliek és a foglalkoztatottak számát, az ezek alapján számolt arány mégsem változott. Janák Katalin főosztályvezető ezt azzal magyarázta, hogy a főbb mutatók – a munkanélküliségi ráta, a foglalkoztatási és az aktivitási arány – nem módosultak. A létszámadatokban történt változás, de ez is a mintavételi hibahatáron belüli.

A korrigált adatsor 19 ezerrel kevesebb foglalkoztatottat és 2 ezerrel kevesebb munkanélkülit mutat, aminek összege az aktív népesség 21 ezerrel kisebb létszámát adja ki a javított adatsorban. A gazdaságilag inaktív lakosság létszámát is 14 ezer fővel kisebbre vette a javított változatában a KSH, de a változások nagyságrendje nem okozta sem az 55,1 százalékos aktivitási ráta sem a 48,7 százalékos foglalkoztatási ráta változását.

A KSH közölte, hogy a vizsgált időszakban a 15-64 évesek 62 százaléka, azaz 4 millió 198 ezer fő jelent meg foglalkoztatottként, illetve munkanélküliként a munkaerőpiacon, 24 ezer fővel több, mint egy évvel korábban (de 21 ezerrel kevesebb mint a kedden visszavont jelentésben). A férfiak 68 százalékos aktivitási aránya 0,4 százalékponttal, a nők 56,2 százalékos aránya pedig 0,2 százalékponttal volt magasabb az egy évvel korábbinál.

A statisztikai hivatal szerint továbbra is tart az a 2010. június-augusztusi időszaktól megfigyelhető tendencia, amely szerint az előző év azonos időszakához képest a gazdasági aktivitás növekedése a foglalkoztatottak és a munkanélküliek létszámának együttes emelkedése mellett következik be. Ez azzal magyarázható, hogy a munkaerőpiacon korábban kívül rekedtek, az inaktívak egyre nagyobb arányban kezdtek munkát keresni, és váltak – munkanélküliként – gazdaságilag aktívvá.

A 15-64 éves foglalkoztatottak létszáma átlagosan 3 millió 712 ezer fő volt, 16 ezer fővel több az egy évvel korábbinál, – elsősorban a szezonális tényezők miatt – ugyanakkor 85 ezer fővel kevesebb a három hónappal ezelőttinél (2010. szeptember-november). A korcsoport 54,8 százalékos foglalkoztatási rátája az előző év azonos időszakit 0,2 százalékponttal haladta meg.

A munkanélküliek 52 százaléka egy éve vagy annál régebben keresett állást. A munkanélküliség átlagos időtartama 18,3 hónap, 2 hónappal hosszabb az előző év azonos időszakinál.2010. december – 2011. februárban a 15-74 éves foglalkoztatottak létszáma 3 millió 743 ezer fő volt, ami 0,5 százalékkal több az előző év azonos időszakinál. A mun­ka­­nél­­küli­ek száma az egy évvel ko­ráb­bihoz képest 1,8 százalékkal, 487 ezer főre nőtt, 11,5 százalékos munka­nél­küliségi rátát ered­ményezve.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik