Gazdaság

Online szerencsejáték – az állam veszít

20-30 milliárd tűnik el. A Sportingbet szívesen adózna, ha hagynák.

Az Európai Unióban öt év alatt 13 milliárd eurósra, duplájára nő az online szerencsejáték-piac, a jogi szabályozás mégis rendezetlen a legtöbb országban, így nálunk is – írja a Világgazdaság. Szakértők szerint idén végre megszülethet itthon egy új szerencsejáték-törvény.

A lap szerint az online szerencsejáték fogadásokkal foglalkozó Sportingbet Magyarországon tavaly egy év alatt 22 százalékkal növelte a fogadásokból származó bevételét. Mint ismert, az online szerencsejáték szervezésére csak a Szerencsejáték Zrt.-nek van engedélye, elvileg a többi törvénysértőnek számít, de a hatóság kizárólag az idehaza bejegyzett cégeket vizsgálhatja.

A Világgazdaság által idézett Sportingbet vezérigazgató egy londoni háttérbeszélgetésen azt mondta, a nyereség 10-15 százalékát tudnák adóként befizetni, ha az arány ennél magasabb lenne, akkor még egy szabályozott piacról is kivonulnának. Andrew McIver utalt a rendezetlen magyar jogi helyzetre, megjegyezve, hogy a legalizálással mindenki nyerne. Erről hajlandók tárgyalni minden érdekelt kormánnyal. Hozzáfűzte, hogy jelenleg a magyar kormánnyal nem tárgyalnak.

A Sportingbetnek Magyarországon 120 ezer regisztrált játékosa van, és ez az első külföldi fogadóiroda Magyarországon. A szerencsejáték-piac nagyságát 50-60 milliárd forintra becsülik – olvasható a Világgazdaságban. Ebből 28,8 milliárd forinttal részesedik az állami tulajdonú Szerencsejáték Zrt., a maradékon a többi szereplő osztozik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik