Gazdaság

Európa-szerte nőhet a diplomás munkanélküliség

Leginkább a szakmunkások és egyes betanított munkások iránt nő a kereslet.

Az Európai Unió négy forrásból figyeli a munkaerőpiaci keresletet: az Eurostat felmérései, a hivatalos munkaerő-közvetítő szervezetek, a munkaerő-kölcsönzők és az online álláspiac megfigyelése alapján. Minden felmérés arra utal, hogy nő a munkaerő iránti kereslet, de jelentős szektorális és regionális különbségekkel. A legtöbb állás öt iparágban betöltetlen.

Kezd magára találni a kiskereskedelem: a legnagyobb hiány a pénzügyekhez és kereskedelemhez kapcsolódó képzett munkaerő területén van, elsősorban Németországban, Belgiumban és Franciaországban. Sokan keresnek kevésbé képzett bolti eladókat Ausztriában, Franciaországban és Németországban, piaci árusokat Nagy-Britanniában, Belgiumban és Németországban.

A másik jelentősen bővülő munkaerő-szegmens az egészségügy. Ápolókra és idősgondozókra hatalmas az igény Nagy-Britanniában, Németországban és Franciaországban. Képzett egészségügyi dolgozókra pedig leginkább Németországban, Belgiumban és Franciaországban lenne kereslet.

A legnagyobb munkaerő-piaci recesszió az építőiparban mutatkozik, itt még mindig jelentős leépítések várhatók Európa-szerte. Ugyancsak európai trend a közigazgatási állások nagyszámú megszüntetése, ami jelentős diplomás munkanélküliséghez vezethet. Szintén Európa-szerte csökken az oktatásban dolgozók száma.

Az országok közötti eltéréseket megfigyelve a betöltetlen állások aránya a legmagasabb Svédországban, Luxemburgban és Litvániában. Magyarország a középmezőnyben helyezkedik el, majdnem pontosan az európai átlagnak felel meg a betöltetlen állások aránya. Különösen rossz a helyzet Görögországban, Cipruson és Lengyelországban. A legkedvezőbb munkaerő-piaci folyamatok a nagyon súlyos válságból kilábaló Litvániában figyelhetők meg, a legrosszabb helyzet a folyamatosan csődközeli helyzetben maradó Görögországban van.

AJÁNLOTT LINK:

Kedvező foglalkoztatási kilátások: nő a munkaerő-kereslet Európában (EurActiv)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik