Gazdaság

Kiszorítanák a külföldi cégeket a vízszolgáltatásból

A kormány hosszú távon a vízközmű-szolgáltatás államosítására törekszik.

A folyamatok iránya arra mutat, hogy a feladat kikerül az önkormányzatok hatásköréből – írja a Népszabadság. A lap szakértőkre hivatkozva felhívja a figyelmet, hogy a vízvagyon és az infrastruktúra nagy része tartósan állami tulajdon. Jelenleg csak néhány vízszolgáltató üzemeltetője külföldi.

A pécsi és a fővárosi a Suez-RWE résztulajdona, a szegedi a Veolia érdekeltsége, a kaposvári csak volt a Veolia üzemeltetésében. A vízdíjakat nem fagyasztották be, noha a kormány terveiben ez szerepelt. Itt azonban szűk a mozgástér, az EU-forrásból megvalósult beruházásoknál a szabályok egyik kulcseleme a teljes megtérülés. Az iparágban pedig jellemző az uniós finanszírozás.

A lap egy másik cikkben a Pécsi Vízművel kapcsolatos perekről ír. A Népszabadság információi szerint a társaságban kisebbségi tulajdonos, a francia Suez 10 milliárd forint kártérítéssel számol, miután az önkormányzat idő előtt, 2009-ben felmondta a Pécsi Vízművel kötött szerződést. A város viszont 1,5 milliárd forintnál többet nem akar fizetni. Ezt az összeget a vízszolgáltatásra alapított önkormányzati tulajdonú Tettye Zrt. gazdálkodná ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik