Gazdaság

Fehér holló a többszázezres rendvédelmi nyugdíj 35 évesen

A szakszervezetek tüntetéshullámot terveznek a kormány intézkedései ellen.

Megromlott egészségű kommandós, vagy vadászpilóta az, aki 35 évesen nyugdíjba megy, a többszázezer forintos nyugdíj pedig ritka, mint a fehér holló – mondta a Független Hírügynökség kérdésére Kónya Péter, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetsége (FRDÉSZ) elnöke. A Belügyminisztérium a rendvédelmi szakszervezetek követelései kapcsán, szerdán azt közölte, hogy a társadalom nem fogadja el, a gazdaság pedig nem bírja el, hogy 35-38 éves fiatalok többszázezer forintos nyugdíjjal hagyhassák el a pályájukat.

Kónya Péter, az FRDÉSZ elnöke a Független Hírügynökségnek azt mondta: már az is kirívó eset, ha rendvédelmi dolgozó 35 évesen nyugállományba vonul. Ilyen előfordul megromlott egészségű vadászpilótáknál, vagy kommandósoknál. 40 éves kor felett már több a szolgálati nyugdíjba vonuló, náluk ugyanis már elképzelhető, hogy megvan a 25 év szolgálati viszonyuk, de általában ők is a megromlott egészségük miatt vonulnak nyugállományba, vagy mert megszűnik az álláshelyük. A többszázezer forintos nyugdíj rendkívül ritka, ráadásul a végrehajtó állomány legnagyobb része nettó százezer forint körül keres, náluk elképzelhetetlen, hogy ennyi nyugdíjat kapjanak.

A demonstráció bejelentésekor már várták a kormányzati választ. Szerdán a szakszervezeti vezetők Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettestől kaptak levelet, melyben az áll, hogy a Széll Kálmán terv szolgálati nyugdíjjal kapcsolatos részein demonstrációval sem tudnának változtatni. A kormány képviselőivel először március 25-én tárgyaltak, akkor semmilyen konkrétum nem hangzott el. A kormány a miniszterelnök-helyettes levele szerint április 25-én mondja ki a végső szót az őket érintő ügyekben. Szakszervezetektől pedig ne várja senki, hogy olyan javaslatokat tesznek, amelyek csorbítják a munkavállalók jogait – mondta Kónya Péter.

Kónya Péter hozzátette: nagyon rossz az az irány, mikor állami vezetők szembeállítják a társadalmat a rendvédelmi dolgozókkal, téves, vagy csúsztatott információk segítségével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik