Gazdaság

Egyeztetés a KÁT-rendszer átalakításáról

Az alapelv a társadalmi hasznosság érvényesítése lesz.

Tegnap megkezdődött a széles körű szakmai egyeztetés a villamos energia kötelező átvételi (KÁT) rendszer átalakításáról – közölte ma a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM). A tanácskozáson Bencsik János (a képen) klíma- és energiaügyért felelős államtitkár megerősítette: a jelenlegi KÁT-rendszer 2011. július 1-jén megszűnik, és egy új, elsősorban megújulóenergia-alapú hasznos hőtermelés felhasználását ösztönző rendszert dolgoznak ki.

A kormány tervei szerint a – megújuló energiaforrások között meghatározó szerepet játszó – biomassza felhasználásakor a támogatási rendszerben alapkövetelmény lesz a jelenleginél kisebb támogatható kapacitáshatár. A hasznos hőtermelésen felül a tisztán megújuló energiaforrásokat használó hőtermelőknek, a jelenlegitől eltérő formában ugyan, de megmarad a villamosenergia-termelés támogatása is.

A földgázalapú kapcsolt termelők esetében a KÁT-rendszerből történő kivezetés feltételeinek kidolgozása az iparági szereplők véleményének figyelembevételével jelenleg már zajlik. A szabályozási rendszer átalakítása során a kormány kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a lakosság távhőellátása – az igénybevevők számára megfizethető áron – biztosított legyen – áll a tárca közleményében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik