Gazdaság

Csökkent a kórházak adósságállománya

Az illetékes államtitkárság szerint a konszolidációs támogatás nélkül tovább romlott volna az egészségügyi szolgáltatók helyzete.

A tavalyi utolsó negyedéves összesítés szerint csökkent az egészségügyi szolgáltatók adósságállománya: az elmúlt év végén 34,6 milliárd forint volt az egészségügyi szolgáltatók határidőn túli kötelezettsége – közölte a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségügyért Felelős Államtitkársága hétfőn az MTI-vel.

A lejárt tartozás a harmadik negyedévben 11 milliárd forinttal nőtt – ekkor 47 milliárd volt -, a negyedik negyedévben viszont 12,9 milliárd forinttal csökkent. A szaktárca szerint “ebből is látható, hogy az összességében több mint 31 milliárd forintos konszolidációs támogatás képes volt az adósságállomány növekedésének ellensúlyozására”. E nélkül a kórházak, s ezáltal a betegellátás helyzete tovább romlott volna” – fogalmaztak a közleményben.

A szaktárca szerint ezek az adatok jól tükrözik, hogy év végére sikerült megállítani az adósságállomány növekedését. Ugyanakkor hangsúlyozták: az “újratermelődés” lassításához további intézkedésekre van szükség, hiszen az egészségügyi struktúra Semmelweis-tervhez kötődő, ez évre tervezett átalakításával a hatékonyságot javító eredmények túlnyomó része 2012-ben várható.

A fekvőbeteg-szolgáltatók összes kötelezettsége – amely tartalmazza a lejárt és nem lejárt tartozásokat is – tavaly szeptember végén még 138,7 milliárd forint volt, amely 115,8 milliárd forintra csökkent év végére.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik