Belföld

“Nem egyedülálló eset, ami a pécsi egyetemi klinikán történik”

A Magyar Kórházszövetség elnöke szerint nem csak a Pécsi Tudományegyetem (PTE) klinikája küzd azzal, hogy dolgozóinak nem tudja kifizetni az őket megillető bért.

Rácz Jenő egy budapesti rendezvényen ezt annak kapcsán mondta az MTI-nek, hogy a rezidensszövetség pénteki közleménye szerint a PTE hónapokon át visszatartotta több gyermekgyógyász rezidens ötvenszázalékos hiányszakmás bérkiegészítését, ráadásul olyan munkaszerződést kívánt velük aláíratni, amelyben ez a tétel nem is szerepelt. Miután ezt nem akarták aláírni, eltanácsolták őket.

Rácz Jenő elmondta: több intézmény jelezte, nem tudják vállalni, hogy egy rétegnek magasabb juttatásokat adjanak, mint a képzettebb szakembereknek ugyanazon a területen. Szerinte ez feszültséget generálna egyes egészségügyi szolgáltatóknál, a többletkiadásokra pedig nincs forrás.

Kifejtette, hogy a pécsi egyetemen most hangsúlyosabban jelentkezik ez a probléma, mivel az ő gondjaik mélyebben gyökereznek, nagyobb adóssággal kell megbirkózniuk.

Rácz Jenő szerint ezeket a problémákat nem lehet helyben megoldani, illetve csak egyes területekhez hozzányúlva. Ágazati szinten kell valamilyen módon beavatkozni, hogy az egyes intézmények ne kerüljenek hasonló helyzetbe – mondta.

Az egész ágazat struktúráját át kell gondolni, ehhez koncentrálni kell az erőforrásokat, és többletforrásokat kell bevonni az egészségügybe – mondta a kórházszövetség elnöke.

“Az optimális megoldástól csaknem két évtizednyi távolságra vagyunk” – fogalmazott Rácz Jenő. Szerinte a humánerőforrás-problémát úgy lehetett volna mostanra kezelni, ha azt húsz évvel ezelőtt kezdik el. Most drasztikus és fájdalmas kényszerintézkedésekre van szükség, amelyek sokba is fognak kerülni – tette hozzá.

A Magyar Rezidens Szövetség már március elején felhívta a figyelmet, hogy a rezidensek sok kórházban nem kapják meg a nekik járó bérkiegészítést, ezért vizsgálatot is indítottak.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium erre akkor úgy reagált: a tárcától az intézmények megkapták a hiányszakmában dolgozó rezidensek többletbérét fedező összeget. A szolgáltatóknak kötelességük utólag rendezni a kifizetéseket.

A Dunántúli Napló csütörtökön írt arról, hogy a PTE gyermekklinikáján előző nap több rezidenst eltanácsoltak; az érintettek szerint azért, mert nem írták alá a “röghöz kötésüket” jelentő munkaszerződésüket.

A Magyar Rezidens Szövetség vizsgálatot indított, ennek eredménye szerint több aggályos körülmény is felmerült, a többi között a munkaszerződéssel és az egyetem szakképzéssel kapcsolatos feladataival összefüggésben.

A szövetség hangsúlyozta: valós veszélyét látják annak, hogy gyors beavatkozás hiányában “a pécsi jelenség” tömegessé válik, és hasonló szabálytalanságok esetén a fiatal orvosok jelentős része nem vállalja a további munkavégzést.

Páva Hanna egészségügyért felelős helyettes államtitkár pénteken az MTI-nek elmondta, felveszik a kapcsolatot az egyetemmel, és jelentést kérnek a történtekről. Bővebb tájékoztatást azután adnak, ha minden érintettet meghallgattak, és részletesen kivizsgálták az ügyet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik