Gazdaság

Gyurcsányék kecsegtették az oroszokat

"Az oroszok azért vágtak bele a Mol-pakett-vásárlásba, mert megkapták Budapest politikai jóváhagyását" – mondta a magyar–orosz kormányközi bizottság alelnöke.

Nincsenek se objektív, se szubjektív akadályok az orosz tőke magyarországi szerepvállalása előtt. Ezt a Magyar Hírlapnak mondta a Külügyminisztérium miniszteri biztosa. Keskeny Ernő szerint a Mol–Szurgutnyeftyegaz vitában a két vállalat most kezdődött tárgyalásai hozhatnak előrelépést, s heteken belül rendeződhet a Malév sorsa is.

A diplomata nem akarta sem megerősíteni, sem cáfolni, hogy a Szurgutnyeftyegaz képviselői a vásárlás előtt egyeztettek Veres János pénzügyminiszterrel és Gyurcsány Ferenc kormányfővel. “Mindenesetre ma a kétoldalú tárgyalásokon azt halljuk, hogy az orosz fél abban a tudatban vágott bele anno a vásárlásba, hogy megkapta a budapesti politikai jóváhagyást” – tette hozzá a magyar–orosz kormányközi bizottság alelnöke.

Keskeny a Malév-ügyet az előző kormány egyik legkellemetlenebb örökségének nevezte. Szerinte a kormány mondhatná, hogy semmi köze az ügyhöz, hiszen “az orosz tulajdonos, illetve a cég élére állított orosz menedzsment harcolta le a légitársaságot, hozta csődközeli helyzetbe”, de nem teheti, mert nemzeti légitársaságról van szó. Ez nem csak magyar–orosz ügy, hiszen az állami támogatást tiltó uniós szabályozás miatt Brüsszellel is egyeztetni kell. Mindazonáltal úgy látja, hamarosan promisszum születik a kérdésben.

A paksi erőmű rekonstrukciójában az oroszok akkor vehetnek részt, ha az ő pályázatuk lesz a legjobb. A miniszteri biztos személy szerint úgy gondolja, hogy “az eddigi kapcsolatokat, a zökkenőmentes nukleáris fűtőanyag-szállítást, a kiégett üzemanyag problémamentes átvételét is, továbbá a finanszírozási készséget is figyelembe véve várhatóan erős ajánlat lesz az oroszoké”.

Moszkva nagy jelentőséget tulajdonít a kétoldalú viszonynak. Erre utal az is, hogy a kormányközi bizottság mind a nyolc munkacsoportja tárgyalt, köztük az a haditechnikai munkacsoport is, amely évek óta nem ült össze. Hatalmas jelentősége van annak, hogy megállapodás született arról, hogy magyar cégek részt vesznek az orosz modernizá­ciós programokban – tette hozzá.

A diplomata számos példát sorol a lapban az orosz-magyar együttműködésre, amely részeként várhatóan a közeljövőben magyar államkötvényeket is kibocsátanak az orosz piacon. Keskeny Ernő szerint ez összességében mutatja, miképp lehet készpénzre váltani a kétoldalú kapcsolatok javulását.

AJÁNLOTT LINK:

Magyar-orosz háttéralkuk helyett teljes átláthatóság (Magyar Hírlap)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik