Gazdaság

Magyar érdek a kvótakereskedelem

Mielőbb vonzóvá kellene tenni a megújuló energiára alapozott beruházásokat.

A klímapolitikáért felelős helyettes államtitkár szerint magyar érdek, hogy fennmaradjon a széndioxid-kvóták kereskedelme – írja a Magyar Nemzet. A lapnak Olajos Péter azt mondta: vonzóvá kell tenni a megújuló energiára alapozott beruházásoknak Magyarországot még ebben a kormányzati ciklusban, mert most a befektetők inkább Szlovákiába vagy Bulgáriába viszik a pénzüket. Az ezzel kapcsolatos szabályozási változtatásokkal még idén szeretnének végezni.

Ha a 2012-ben kifutó kiotói rendszert nem hosszabbítják meg, akkor olyan új egyezmény kell, amely a fel nem használt kvótákat valamiként elszámolhatóvá teszi. A nagyobb nyugat-európai tagállamok ellenérdekeltek ebben. “Azt szeretnék, ha ezek a kvóták megszűnnének. Nem látják azt az erőfeszítést az egységek megszerzése mögött, mint mi, akik belülről megéltük” – tette hozzá.

Olajos Péter szerint a 2020-ig felvázolt klímapolitikai célok eléréséhez szükséges tőkének csak az egyötöde áll rendelkezésre uniós, illetve magyar állami forrásból. A politikus beszélt arról is, hogy az EU elnökeként Magyarország számos kérdésben juttatta közös álláspontra a tagállamokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik