Gazdaság

Jól járhatnánk a cukorhiánnyal

Glattfelder Béla EP-képviselő szerint növelni kellene az izoglükóz-kvótát a cukorhiány miatt az EU-ban. A kukoricából készített édesítő gyártásában Magyarország vezető helyet foglal el az EU-n belül. A javaslatot azonban az EP mezőgazdasági bizottsága visszautasította.

Glattfelder Béla fideszes európai parlamenti képviselő élesen bírálta Dacian Ciolos mezőgazdasági EU-biztost az EP mezőgazdasági bizottságának keddi ülésén az izoglükóz-kvóták növelésére tett magyar javaslat elutasítása miatt.

Az
izoglükóz az élelmiszeripar által használt, kukoricából készített
édesítőszer. Magyarország kedvező adottságai miatt az egyik
legversenyképesebb kukoricatermelő, és az EU vezető izoglükóz-gyártója.
Az előállítható izoglükóz mennyiségét jelenleg uniós jogszabályban
megállapított termelési kvóta korlátozza.

Az izoglükóz
termelésének növelését Glattfelder szerint az teszi szükségessé, hogy a
cukornak jelenleg rendkívül magas a világpiaci ára. Európa a cukorreform
következtében elvesztette önellátó képességét cukorból – csak
Magyarországon négy gyárat zártak be az ötből -, és kiszolgáltatottá
vált a nagy cukorexportőr országoknak.

“Mivel a világpiaci ár
jelenleg jóval magasabb az európai áraknál, sokkal drágábban vagyunk
kénytelenek importálni a cukrot, amelyet végső soron a fogyasztóknak
kell megfizetniük” – hangsúlyozta az EP-képviselő. Felhívta a figyelmet
arra, hogy az izoglükóz-termelés növelésével olcsóbb, Európában
előállított édesítőszerhez juthatna az élelmiszeripar, amely így
javítani tudná versenyképességét.

Ennek ellenére – folytatta
Glattfelder – az Európai Bizottság elutasította az izoglükóz-termelés
átmeneti növelését célzó magyar kezdeményezést. A fideszes politikus
szerint ez a döntés ellentétes az EU által kitűzött legfontosabb
célokkal, azaz a foglalkoztatás növelésével, valamint a gazdasági
növekedés és versenyképesség támogatásával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik