Decemberben az agrártermékek termelőiár-szintje 29 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban, ezen belül a növényi termékek árszínvonala 41,7, az élő állatok és állati termékeké 9,9 százalékkal emelkedett.
A termelői árak 2008 szeptemberétől egészen tavaly júliusig szinte megszakítás nélkül (2010. január és február kivételével) csökkentek éves összehasonlításban, 2010 második felében viszont rekord sebességgel emelkedtek.
Az agrártermékek termelőiár-szintje tavaly januárban két százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, ezen belül a növényi termékek árszínvonala 4,9 százalékkal emelkedett, az élő állatok és állati termékeké 2,3 százalékkal csökkent.
A mezőgazdasági termelői árak jelentős januári növekedése várhatóan hatással lesz az élelmiszerek árának emelkedésére is, ami az elemzők szerint érezhető inflációs nyomást okoz a magyar gazdaságban.
A mezőgazdasági termelői árak januári 39,6 százalékkal növekedése várhatóan hatással lesz az élelmiszerek árának emelkedésére is, ez utóbbi pedig kézzel fogható inflációs nyomást jelent majd – vélekedett Barta György, a CIB Bank vezető elemzője. Az elemző jelezte: az élelmiszerek áremelkedése attól függ majd, hogy a gazdálkodók a termelői árak növekedését milyen mértékben tudják majd érvényesíteni a feldolgozóknál. Így a termelői árak növekedése nem jelenik majd meg egy az egyben az élelmiszerek árában.
Ám ez utóbbiak ára várhatóan tovább nő majd a beszerzési költségek emelkedése miatt, ami inflációs nyomásban jelenik majd meg. Barta György megjegyezte: az élelmiszerek globális drágulásával ugyancsak számolni kell, mint inflációs tényezővel.
