Gazdaság

Elégedetlenek, de legalább optimisták a magyarok

Az elmúlt hét év során tízből általában csak egy magyar értékelte pozitívan anyagi helyzetét.

A Tárki legfrissebb adatai szerint a visegrádi négyek lakosai közül a magyarok értékelik leginkább negatívan saját anyagi helyzetüket, és ez volt a helyzet a 2004 óta eltelt időszak egészében is.

Az elmúlt hét év során tízből általában csak egy magyar értékelte pozitívan anyagi helyzetét, sőt 2011 januárjában az elmúlt hét év alatt a legkevesebben, csak 9 százaléknyian minősítették így helyzetüket. Ezzel szemben a többi országban sokkal magasabb volt a háztartásuk anyagi helyzetét jónak értékelők aránya, 2011-re tízből már négy cseh és lengyel ítéli meg pozitívan anyagi lehetőségeit.

A magyarok körében 2007 óta, amikor is a legpesszimistábbnak bizonyultak a visegrádiak összehasonlításában, fokozatosan növekszik a saját anyagi helyzetük javulását várók aránya. A legfrissebb adatok szerint Magyarországon, miközben csak minden tizedik felnőtt elégedett háztartása helyzetével, minden ötödik tekint optimistán a következő időszak elé. Ez az arány a legmagasabb ugyan a négy ország összehasonlításában, de az országok közti különbségek nem jelentősek – írják a kutatók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik