Gazdaság

GKI: optimistábbak a nagyobb cégek vezetői

Az építőipari cégek kivételével üzleti kockázataik csökkenésére számítanak a vállalatok.

A GKI Gazdaságkutató felmérése szerint a nagyvállalatok a középvállalkozásokhoz képest derűlátóbbak. A kutatók januárban a 250 millió forintnál nagyobb nettó árbevételű cégek vezetőit kérdezték arról, hogy értékelik saját vállalatuk működésének kockázatát.

Ágazati összehasonlításban az átlagot jóval meghaladóan csökkenő kockázatot érzékelnek a gazdasági szolgáltatást nyújtó nagyvállalatok, míg az építőipar és a bányászat, az energiaipar reprezentánsai az átlagnál jóval kisebbet (ráadásul előbbiek a kockázatok növekedését várják).

A közepes cégeknél az átlagnál jóval nagyobb mértékben csökken a kockázat a pénzügyi szektorban és a közösségi szolgáltatás területén, míg jóval kevésbé az építőiparban és a szállítás, raktározás, posta, távközlés ágazatban.

Az ágazati különadók, a folytonosan változó jogszabályi környezet miatt az egyébként stabilnak tekintett ágazatok (energiaszektor, távközlés) kockázatai felértékelődnek. Ugyanakkor a vállalatvezetők az eddig meghozott intézkedésekkel (költségcsökkentés, piacszerzés) úgy érzik, jelentős mértékben mérsékelni tudták pénzügyi kockázataikat, így különösen a csődveszélyt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik