Gazdaság

GKI: növekedő, de bizonytalan pályán a gazdaság

A Gazdaságkutató Intézet szerint döntő lesz, hogy milyen strukturális változásokat jelent be a kormány.

A GKI Gazdaságkutató Zrt. (GKI) előrejelzése szerint idén már a belföldi kereslet is nőni kezd, miközben folytatódik a német kereslet kissé lassuló bővülése. A külső egyensúly tovább javul, a GDP-növekedés gyorsul, az unió átlagánál 1 százalékkal gyorsabb lesz. Az építőipar visszaesése véget ér, de érdemi növekedés még nem várható.

Az infláció a decemberi 4,7 százalékról januárra 4 százalékra csökkent, de tartós további mérséklődést a GKI nem tart valószínűnek, mert szerinte erős inflációs nyomást jelentenek a magas világpiaci energia-, nyersanyag- és élelmiszerárak, az önkormányzati választások előtt elhalasztott közszolgáltatási áremelések és az EU-támogatással épült közművek megtérülési követelményei.

A felmérés szerint a cégek áremelési szándéka erősödik. A kormány igyekszik ugyan akadályozni az áremelést, de a különféle válságadóknak, az egészséges életmód zászlaja alatt tervezett adóemeléseknek inflációs hatásuk van. Mindezek alapján a kutatók 2011-ben éves átlagban 4 százalék feletti (az energia-, üzemanyag- és élelmiszeráraknál ennél nagyobb) áremelkedést várnak.

A minimálbérek 6 százalékos, (78 ezer forintra történő) emelése önmagában alig növeli a nettó keresetet, vagyis e körben mintegy 3 százalékkal csökken a reálkereset. A reálkeresetek 2011-ben nagy szóródás mellett összességében 2,5 százalékkal emelkednek. Mivel elsősorban a magas jövedelműek pozíciója javul – akik főleg megtakarításaikat növelik -, a lakosság vásárolt fogyasztása ennél kisebb mértékben, 2 százalék körül fog nőni.

A magyar gazdaság megítélésben a pénzügyi folyamatok alakulása szempontjából az lesz a döntő, hogy mennyire hitelesek azok a strukturális változások, amelyeket a kormány beindít a 3 százalék alatti államháztartási hiány középtávú fenntartásáért.

AJÁNLOTT LINK:

Bizonytalan pálya (GKI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik