Gazdaság

Ma még spórolhat a tankolással

Szerdától újabb magasságokba szökhet a benzin és a gázolaj ára.

A közel-keleti feszültségek miatt az olaj ára tartósan 110 dollár felett van, ezért az üzemanyagok dollárban mért jegyzésárai tovább emelkedtek. Ezt a forint árfolyamának erősödése csak kisebb mértékben tudta tompítani.

A Portfolio.hu szerint a jegyzésárak utóbbi napokban produkált elmozdulásai alapján a legnagyobb valószínűsége annak van, hogy a Mol a héten a benzin és a gázolaj árának ismételt emelése mellett dönt. Az utóbbi napokban látott folyamatok alapján a gázolaj árában jelentősebb, literenként akár 5 forint körüli emelés is következhet.

Kis mértékben, de áttételesen előnye is lehet a drága üzemanyagnak. 400 forintos benzinárral tovább csökkenhet a kötelező biztosítás díja. A csökkenő autózási kedv miatt ugyanis hat a kötelező biztosítások káralakulására – írja a vezess.hu.

A sokkoló benzinár azonban mindenre hat, a magyar inflációs kosárban az üzemanyagok jelentős, 4,5-5 százalékos arányt képviselnek, de drágulásuk – a szállításon keresztül – az élet gyakorlatilag valamennyi területén érezteti hatását.

Az amerikai kormány egyébként már fontolgatja, hogy megcsapolja stratégiai tartalékait a magas olajárak leszorítása érdekében. A kongresszus korábban ezt már sürgette, hogy a benzinárak ne érják el a lélektani határnak számító, gallononkénti 4 dollárt (ez nagyjából a literenkénti 205 forintos üzemanyagárnak felelne meg).

AJÁNLOTT LINK:

Hajts a kutakra, áremelés jöhet! (Portfolio.hu)
Lehet előnye a drága benzinnek (vezess.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik