Gazdaság

A jegybankelnökök a világgazdaság reformjára készülnek

A világ vezető gazdasági hatalmainak jegybankelnökei a növekvő nyersanyag- és energiaárakra, a magas államadósság-rátákra, a valutapiac torzulásaira, valamint a kereskedelmi egyensúlytalanságokra figyelmeztettek a francia nemzeti bank által szervezett konferencián pénteken.

Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank elnöke a tanácskozáson elmondta: az erős dollár, valamint a fejlődő piacok valutáinak egyenletes felértékelődése a nemzetközi közösség érdekében áll. A valutaárfolyamok túlzott mértékű ingadozása ártalmas a gazdasági és pénzügyi stabilitásra – tette hozzá. Ugyanakkor figyelmeztetett: a rögzített és lebegő árfolyamú valuták együttélése jelentős kihívás elé állítja a döntéshozókat.

Trichet arra is figyelmeztetett, hogy a világgazdaságban tapasztalt egyensúlytalanságok “komoly veszélyt” jelentenek. “Az egyensúlytalanságok olyan összetételével van dolgunk, ami nem fenntartható és, ami nyilvánvalóan további nehézségekhez vezethet” – fogalmazott az EKB-elnök.

Christian Noyer, az EKB kormányzótanácsának tagja a pénzpiaci szabályozásról úgy szólt: a (Bázel III) javaslattételi szakasza véget ért és jelenleg a megállapodások konszolidálása zajlik. A legnagyobb kihívást azonban a reformok egy összehangolt keretben történő végrehajtása jelenti, olyanban, ami ténylegesen is egyenlő feltételeket teremt – tette hozzá.

Noyer szerint a jelentős előrelépés, amelyet megtettek a pénzügyi szabályozás terén, nem szabad, hogy beárnyékolja a további teendőket, különösen a piaci infrastruktúra, a pénzpiaci tranzakciók szigorúbb felügyelete terén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik