Gazdaság

Londoni elemzők a reformcsomagról

A főszámok jobbak a vártnál, de vannak végrehajtási kockázatok.

A piac a reformcsomag ismertetése után már a megvalósítás hatékonyságát figyeli – vélekedtek kommentárjaikban londoni felzárkózó piaci elemzők.

Raffella Tenconi, a Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni befektetési részlegének európai felzárkózó piacokért felelős közgazdásza az intézkedési tervek bejelentése után az MTI-nek azt mondta: összességében pozitív az ismertetett intézkedések mérlege, mivel azok összértéke – amely az elemző számításai szerint meghaladja a 900 milliárd forintot három évre számolva – “ambiciózusabb” az előzetes várakozásnál.

A londoni közgazdász a kedvező tényezők közé sorolta, hogy az ismertetett intézkedési tervek a bevételnövelés helyett “erőteljesen a kiadáscsökkentés felé hajlanak”, és azt is, hogy a kormány elhalasztotta a társasági adó csökkentését. Ez a döntés az elemző szerint nagyobb mozgásteret biztosít az államháztartási hiánycélok teljesítéséhez.

Az RBC Capital Markets globális befektetési szolgáltató csoport londoni részlegének szakelemzői is azt emelték ki keddi kommentárjukban, hogy számításaik szerint a csomag összértéke 2013-ig kivetítve eléri a 900 milliárd forintot, ami több, mint amennyit a piac “alig néhány napja is várt”.

A ház citybeli szakértői is azon a véleményen vannak ugyanakkor, hogy a konszolidációs intézkedéscsomag tényleges próbáját nem a főszámok jelentik, hanem az, hogy a tervezett lépéseket milyen hatékonysággal sikerül végrehajtani, és “ennek megítélése óhatatlanul időbe telik”.

Az RBC Capital Markets londoni elemzői szerint a kiigazítási program elsődleges területein – egészségügy, nyugdíjrendszer, közösségi közlekedés, oktatás, foglalkoztatás, gyógyszerár-támogatás – komoly megtakarításokra van lehetőség, a problémák azonban “rendkívül mélyen gyökereznek”, és politikai akaraterő kell majd ahhoz, hogy a kormány tartsa magát a tervekhez az esetleges lakossági ellenállással szemben is.

Preston Keat, az Eurasia Group nevű globális üzleti kockázatelemző csoport londoni részlegének kutatási igazgatója a csomag keddi bejelentése után adott kommentárjában úgy fogalmazott, hogy “a program figyelemre méltóbb annál, amit sokan vártak … és a Fidesz most először konstruktív, reális hangnemben szólt Magyarország rossz adósságdinamikájáról”. Keat szerint ugyanakkor sok további részlet szükséges annak megítéléséhez, hogy a reformok ténylegesen hogyan fognak működni.

Az Eurasia londoni igazgatója is úgy vélekedett, hogy a reformok közül többet “politikailag nehéz lesz” végigvinni. A ház vezető szakértője azt jósolta, hogy a reformcsomag népszerű lesz a társadalom felső középosztályában, amelynek előnyösek az adócsökkentések, a szegényebb társadalmi csoportok azonban meg fogják érezni a szociális kiadások és kedvezmények szűkítését. Keat szerint ez a Fidesz számára a párt “populistább, tipikusan szegényebb” választói rétegében lesz “politikailag fájdalmas”.

A JP Morgan pénzügyi szolgáltató csoport londoni felzárkózó piaci elemzőinek keddi kommentárja szerint a bejelentett program számos olyan pozitív szerkezeti intézkedést tartalmaz, amelyek révén jó eséllyel bővül a foglalkoztatás és emelkedik a potenciális gazdasági növekedési ütem. A ház szerint a csomag “fénypontja” az aktívabb munkapiaci politika.

A JP Morgan elemzői szerint azonban ahhoz, hogy a potenciális növekedés ütemének emelését célzó kormányzati stratégia működjön, a feldolgozószektorban, a mezőgazdaságban és a turizmusban megvalósuló új beruházások nettó értékének elég nagynak kell lennie ahhoz, hogy túltegyen a bankok, a nagyobb kiskereskedelmi hálózatok, valamint az energiaipari és a távközlési cégek körében a jelentős átmeneti adók miatt valószínűsíthető beruházás-csökkentések mértékén.

A cég elemzői szerint “egyértelműen vannak végrehajtási kockázatok, különös tekintettel arra, hogy csökkent a kormány támogatottsága”. A JP Morgan szakértői azonban ezzel együtt is azzal számolnak, hogy “a bejelentett intézkedések zöme, 75-80 százaléka érvénybe lép”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik