Gazdaság

Hazaárulással felérő Alstom-szerődés

A BKV magát hozta a lehető legkedvezőtlenebb pozícióba.

Eljuttatta a főpolgármesternek az Alstom és a BKV közötti, metrókocsi-beszerzésre vonatkozó szerződésekről készített tájékoztatóját az elszámoltatási kormánybiztos – értesült a Magyar Hírlap. Budai Gyula ezt megerősítette. A kormánybiztos a lap szerint kirívóan szokatlan döntésnek tartja, hogy az előleget a szerződéses ár ötven százalékában szabták meg, mindenféle teljesítés nélkül.

A jelentés – a lap forrásai szerint – kitér arra is, hogy az Alstom jogalap nélkül fordult a Nanterre-i Kereskedelmi Bírósághoz a kötbérigény lehívásának megtiltásáért, az pedig ugyancsak jogalap nélkül hozott döntést, mivel a megállapodásban az szerepel, hogy a vitás kérdéseket a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara választott bírósági szabályai szerint kell rendezni.

Aggályos továbbá, hogy a BKV a tesztelések során olyan engedményeket tett az Alstomnak, ami miatt korábban egy másik ajánlattevő cég ajánlatát elutasította, és emellett az sem világos, hogy az Alstom miért gyártotta le az összes szerelvényt, mikor a sorozatgyártás előfeltétele a prototípusok engedélyezése. Budai Gyula megerősítette a lap értesülését.

AJÁNLOTT LINK:

Hazaárulással felérő BKV-szerződés (Magyar Hírlap)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik