Gazdaság

Lassult a növekedési ütem

A belpiac húzza vissza a gazdaságot.

Noha bővült a hazai reálgazdaság februárban, de lassuló ütemben, főleg a külső konjunktúra jelent hajtóerőt. A Világgazdaság mutatószáma, a gyorsulási irányadó (gyia) 0,27 százalékos gazdasági bővülést jelzett a hónapra. A lap szerint a gazdaság kilábalása a válságból a vártnál lassúbb, azoknak lett igaza, akik nem V, hanem U alakú recessziót vártak.

A gyia összetevői közül öt a csökkenés irányába hatott, csak négy a növekedés felé, egy stagnált. A reálkamat szintje a jegybanki kamatemelések és a csökkenő infláció miatt növekedett, ez fékezi a gazdaságot. Nőtt a rövid és a hosszú futamidejű állampapírok hozamkülönbözete, ez a beruházások fékezését indukálja.

Az elmúlt két hónap esése után visszakapaszkodott a budapesti tőzsdeindex, a BUX, ez a nagyvállalati kör eredményességére utal. Ugyanezt támasztja alá az ipari termelés fellendülése, amely a legjelentősebb tényező volt a gyia emelkedése mögött.

A belső keresletre utaló gyia-összetevők viszont negatív képet mutatnak. A reálkeresetek második hónapja stagnáltak. A munkakeresés átlagos időtartama tovább növekedett, már 19 hónapot tesz ki. Az ipar belföldi eladásai –visszaestek. A fogyasztási hitelek állománya növekedésnek indult, ami arra utalhat, hogy a lakosság már kevésbé pesszimista a jövőt illetően. Ez viszont önmagában még kevés a fordulathoz, elkerülhetetlennek látszik az exportlendület mérséklődése is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik